.

Leestijd: 7 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

De juiste keuze voor planten in huis

Kamerplanten zijn echt niet meer in huis weg te denken en vormen een blijvende trend in de interieurwereld. En met de uitgebreide keuze is een kamerplant uitzoeken nu makkelijk dan ooit tevoren. In sommige gevallen spelen factoren mee, die heel erg belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste kamerplant. Hoe fijn is het om al een kleine selectie te hebben, waaruit je per woonsituatie kunt kiezen? Ik help hierbij met de tips voor de beste planten in huis!

Mijn tips voor de beste planten in huis

Er zijn vaak meerdere belangrijke factoren voor het uitzoeken van de juiste planten in huis. Als eerste kijk je natuurlijk naar de juiste lichtintensiteit. Plaats je de plant op een zonnige plek of is er juist vooral schaduw; kies de plant die deze lichtintensiteit aan kan. Tips hierover lees je in een eerder blog van mij, https://deruijtermeubel.nl/planten-planten-en-nog-meer-planten/
Behalve dit punt, kunnen er ook persoonlijke situaties zijn waardoor je wel of niet voor een plant moet kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet hebben van groene vingers. Of lopen er misschien huisdieren of kinderen in huis? In iedere situatie is het belangrijk dat je juiste keuzes maakt voor een passende plant.

plant deliciosa planten in huis
hele plant deliciosa planten in huis

De beste “als je GEEN GROENE VINGERS hebt” plant. 

Planten verzorgen en vooral in leven houden; het klinkt zo voor de hand liggend, maar dat is het lang niet voor iedereen. Herken je dit probleem? Dan zijn planten, die makkelijk te verzorgen zijn, een must. Maar laat daar dan net het probleem zijn. Dit soort planten staat namelijk over het algemeen niet bekend als de “knapperds” onder de kamerplanten. Goed nieuws: de Philodendron Monstera (ook bekend als ‘gatenplant’) is jouw ideale kamerplant

EIGENSCHAPPEN

De Philodendron Monstera is direct te herkennen aan zijn monsterlijke grote groene bladeren. Hoe groter de groene bladeren worden, hoe meer gaten het blad krijgt.
De Monstera is er in veel soorten en maten. Met of zonder mosstok; de Monstera is een echte jungleplant, die mooi staat in elk interieur.

woonkamer planten in huis

VERZORGING

Water geven: De grond van een Philodendron moet in de lente en zomer licht vochtig blijven. Geef de plant niet te veel water per keer, hier is de plant gevoelig voor. In de winter mag de grond ongeveer een weekje droog aanvoelen. Steek regelmatig een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Heb je de Philodendron net geplaatst? Controleer het dan met enige regelmaat. Zo kun je precies voelen, hoeveel water hij nodig heeft.
Sproeien: Hoe meer hoe beter. Vooral klimmende exemplaren met hun luchtwortels worden graag gesproeid. Raadzaam is om minimaal 1x per week te sproeien. Het is goed voor de vitaliteit van de plant omdat het stof verwijdert. Hiernaast zorgt het ervoor dat eventueel beginnend ongedierte wordt verwijderd.
Standplaats: Philodendron soorten doen het prima met minder zonlicht. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle middagzonlicht. Plaats deze kamerplanten idealiter 3-4 meter voor een raam op het noorden, 4 meter op het oosten/westen of 5-6 meter voor een raam op het zuiden. Deze afstanden zorgen ervoor dat de kamerplant maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangt. 

beste planten in huis
palmboom vaas planten in huis

De beste “als je GEEN GIFTIGE PLANT wilt” plant.

Dieren en kinderen in huis zorgen voor veel plezier. Dat wil je graag zo houden en giftige planten in huis zijn dan natuurlijk geen optie. De beste plant die je zorgeloos in je interieur kunt plaatsen, is de Kentia (ook wel bekend als ‘Palm’).

EIGENSCHAPPEN

De Kentia heeft groen veervormig blad en groene stengels-stekken. Hierdoor geeft deze woonkamerpalm een tropisch effect. De nieuwe bladeren hebben een frisgroene kleur en de wat oudere bladeren zijn vaak wat donkerder gekleurd. De Kentia is er in veel verschillende soorten en zeker ook in maten. Voor een volle look is het belangrijk dat je voor een versie gaat met meerdere stekken in de pot.

vrouw water aan het geven aan woonkamer plant

VERZORGING

Water geven: De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de grootte van de palm en de hoeveelheid licht die de plant bereikt. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na 4 dagen nog steeds nat, verminder dan de watergift. Controleer dit door een vinger in de aarde te steken. Het is verstandig om dit bij een nieuwe kamerplant regelmatig te doen. Op den duur wordt het dan eenvoudiger om te bepalen hoeveel en hoe vaak de Kentia nodig heeft. In de zomer kun je meestal eens per 5 dagen aanhouden, in de winter is dit eens per 10 dagen.
Sproeien: Het sproeien van de Kentia is niet noodzakelijk. Het is wel aan te raden wanneer de radiator een te droge lucht veroorzaakt. Daarnaast voorkomt sproeien ook spint en houdt het blad langer mooi. Een regenbuitje in de zomer is ook bijzonder effectief om stof te verwijderen. Bovendien werkt dit preventief tegen ongedierte. 
Standplaats: De Kentia stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Ten opzichte van andere palmen kan de Kentia relatief donker staan. Stagneert de groei of maakt de kamerplant weinig vers blad? Plaats de palm dan een meter dichterbij het raam. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan een meter verder van het raam. Zorg voor maximaal 3 uur direct zonlicht. Zo behoudt de Kentia zijn diep donkergroene kleur.

kentia plant
kentia plant

De beste “als je VAAK VAN HUIS bent” plant

Of je vanwege werk, een sociaal leven of welke reden dan ook vaak van huis weg bent, is het fijn dat je planten nog leven wanneer je terug bent. In deze situatie moet een plant met weinig water kunnen overleven, maar ook met weinig licht (vanwege bijvoorbeeld gesloten gordijnen). Natuurlijk zijn hier hele mooie hulpmiddelen voor. Denk aan lieve buren die je planten kunnen verzorgen. Denk ook aan waterreservoirs of planten op hydrocultuur. Toch is er in deze categorie één plant die hier met kop en schouders bovenuit steekt en de situatie moeiteloos aan kan. Namelijk de Sansevieria (ook wel ‘vrouwentong’ genoemd)

EIGENSCHAPPEN

De Sansevieria is terug van weggeweest. In veel verschillende formaten en blad te verkrijgen. Het stoffige imago van deze plant bestaat al lang niet meer. In combinatie met andere planten is deze Vrouwentong het mooist. Zet je hem in zijn ééntje? Zorg dan dat je deze stoere plant voorziet van een stoere pot.

persoon plant aan het wateren

VERZORGING

Water geven: Sansevieria’s verbruiken zeer weinig water. De ‘enige’ manier om een Sansevieria dood te krijgen, is door de kamerplant juist te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven. Het is van belang dat alle aarde goed is opgedroogd alvorens de Sansevieria opnieuw water krijgt. Anders is er kans op wortelrot, de plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden.
Sproeien: De Sansevieria kan uitstekend tegen droge lucht. Sproeien is daarom niet noodzakelijk. Wel kan sproeien worden gebruikt om stof van de plant te verwijderen.
Standplaats: De Sansevieria stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Zodra deze binnenplant dichterbij het raam staat kleurt het blad lichter.

grote plant in een pot
zebra plant

De beste “ik hou IEDERE PLANT IN LEVEN” plant.

Krijg jij het voor elkaar om echt iedere plant op zijn gemak te stellen en noemen jouw vrienden je een ware #plantlady? Maak dan de overstap naar de planten die iets moeilijker te verzorgen zijn, maar waarbij jij je groene hart kunt laten kloppen. Razend populair maar lastig in onderhoud is de Alocasia Zebrina (ook wel ‘olifantsoor’). 

EIGENSCHAPPEN

Er zijn vele populaire Alocasia varianten. De Alocasia Zebrina is één van mijn persoonlijke favorieten. De Zebrina heeft een zebraprint in zijn bladstelen en de pijlvormige bladeren zijn groen van kleur. Verkrijgbaar in verschillende maten en soorten.

persoon plant aan het wateren

VERZORGING

Water geven: Olifantsoren gaan slap hangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. In de stengels is veel water aanwezig wat je al snel merkt, wanneer je een stengel doorsnijdt. Alocasia’s houden ervan als de grond constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig of de grond nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water per keer geven, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken. Dit is duidelijk te herkennen aan de geelbruine randen in het blad. Als de geelbruine randen alleen op de onderste bladeren zichtbaar zijn, is er nog geen reden om je zorgen te maken. De oudere bladeren van een Alocasia worden op een gegeven moment door de plant afgestoten. Alocasia’s druppelen regelmatig water van het blad, dit heet guttatie. Dit is normaal en niet geheel te voorkomen. 
Sproeien: Van nature groeit de Alocasia in een vochtige en warme omgeving. Sproei de binnenplant daarom regelmatig met water, het liefst minimaal 1 keer per week. 
Standplaats: De Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht, minimaal vijf uur direct zonlicht is gewenst. Bij een gebrek aan zonlicht zullen de bladeren lange stengels krijgen. Op deze manier probeert de kamerplant het zonlicht te bereiken. De Olifantsoor groeit van nature naar de zon toe, draai de plant daarom regelmatig een kwartslag. Een Olifantsoor is constant in ontwikkeling. Met enige regelmaat stoot deze een oud blad af. Alleen voldoende licht zorgt ervoor, dat er op tijd een nieuw blad aangroeit. 

Meer tips en variatie voor planten in huis?

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten geschikt voor een van de hierboven benoemende situaties. Dat hij op de juiste plek geplaatst wordt, in het licht of donker, is essentieel voor het welzijn van de plant. Heb jij na het lezen van deze blog nog veel meer behoefte aan tips of een dosis inspiratie voor nieuwe planten in huis? Ga dan eens naar 123planten.nl. Zij zijn mijn vaste adres als het gaat om kwaliteitsplanten, het geven van advies en ze hebben het grootste assortiment planten die je zo online kunt bestellen. Ben je echt op zoek naar planteninspiratie in combinatie met woonkamers? Check dan regelmatig onze showroom, want ook bij ons gaan de planten de stijlstudio’s meer en meer “overnemen”. 

Tekst: Interieurarchitect Lisa,
Bron: 123planten.nl
Beeldmateriaal: 123planten.nl

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862