12000m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies Restaurant 8.3/10 op basis van 610 reviews

Leestijd: 5 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Ze zijn niet meer weg te denken, verkrijgbaar in alle vormen en maten en zonder is een interieur geen warm thuis. Ik heb het natuurlijk over planten. Wat zijn ze mooi en wat doen ze het goed in ieder interieur! Omdat mij dikwijls om advies over planten wordt gevraagd, heb ik een top 5 met favoriete kamerplanten geselecteerd, waar je echt niet omheen kan. Deze passen bij elke woonstijl en zou iedere interieurliefhebber in huis moeten hebben. 

In mijn laatste blog ging het al over het aanbrengen van meer groen in huis. Logisch dat planten daarbij horen. Ze verdienen echter nog wat meer aandacht. Planten zorgen namelijk, naast een goede sfeer, ook voor zuurstof in huis. Het liefst zou ik mijn interieur helemaal vol zetten met deze exemplaren. Toch zijn er genoeg mensen die daar anders over denken. Ze vinden planten vaak wel mooi, maar krijgen het niet voor elkaar om ze ook mooi, laat staan levend, te houden.

Match jij met je plant?

Planten worden vaak op 2 manieren uitgezocht. A: Je koopt het exemplaar, dat je mooi vindt. B: Je zoekt een plant voor een specifieke plek in huis. A en B zijn allebei logische redenen om een plant aan te schaffen. Maar dit is ook vaak waar het fout kan gaan. Zijn A en B wel een match? Kan de plant, waarop je verliefd bent geworden, op die plek staan? Het klinkt heel vanzelfsprekend om hierop te letten, maar dit is echt cruciaal voor het behoud van de kwaliteit van je kamerplant. Let je hier namelijk niet op, dan kan het zo maar zijn dat je een schaduwplant vol in de zon zet. Of andersom. Met als gevolg dat het mooie van je prachtige nieuwe kamerplant er na een week af is en je wederom de gedachte krijgt “zie je wel, weer niet gelukt”. Bewaar daarom altijd het kaartje of potje met de symbooltjes goed en zoek ze zo nodig op in Google. Zo weet je precies wat de ideale plek voor je plant is.

Top 5 planten

Hieronder mijn top 5, mét tips wat betreft de standplaats en verzorging.

1. De Strelitzia Nicolai – Witte paradijsvogelbloem

De grote bladeren kenmerken deze nummer 1. Ondanks het feit dat deze plant een flinke afmeting heeft, is de Strelitzia ook prima voor iets kleinere woningen. Doordat deze mannelijke Strelitzia hoog en slank is, neemt hij niet veel plek in beslag. Zeker in vergelijking tot de vrouwelijke variant. Zo verschillen ze niet alleen qua grootte, maar ook qua bloei. De vrouwelijke variant, de Strelitzia Reginae, krijgt namelijk in het voorjaar bloemen. Welke variant je ook kiest, met deze statement plant ben je direct voorzien van een flinke dosis groen in huis!


Standplaats: Veel licht. Het liefst voor een raam. Maar bij een raam op het zuiden is het aan te raden, de plant gedurende de zomermaanden te verplaatsen. 
Water: De Strelitizia verbruikt redelijk wat water, vooral in de zomer. Zorg er wel voor, dat de grond na een week licht opgedroogd is. Dit om de bloei te bevorderen. 
Tip: De oude bladeren van deze plant scheuren snel. Pas dus altijd op met vervoeren.

2. Alocasia – Olifantsoor

De Alocasia heeft zijn bijnaam ‘olifantsoor’ te danken aan de grootte van de bladeren. De bladeren van deze plant ontstaan vanuit het midden van de plant, ook wel de knol. Ieder nieuw blad is telkens groter dan het vorige. Deze kunnen in de tropen wel 2 meter lang worden. In onze huizen zal deze plant (gelukkig) kleiner blijven. De Alocasia kan veel plek innemen, dus is een perfecte plant om een grote ruimte in huis ‘op te vullen’.

Standplaats: Licht, maar niet in de volle zon. 
Water: De grond moet vochtig blijven, maar zorg ervoor dat de wortels niet in het water komen te staan. 
Tips: De bladeren van de Alocasia groeien naar het licht. Draai de plant dus regelmatig, zodat hij niet scheef gaat groeien.

3. Monstera Deliciosa – Gatenplant

Deze plant is met zijn grote diepgroene bladeren met gaten onmisbaar. In de jaren ‘70 deed hij het al goed in onze woonkamers, maar verdween daarna weer. Sinds een jaar of twee is deze Monstera in populariteit gestegen en weer in veel interieurs te vinden.

Standplaats: Schaduw of half schaduw

Water: De grond moet vochtig blijven maar zorg ervoor dat de wortels niet in het water komen te staan. 
Tip: In goede conditie maakt deze plant enorm snel nieuw blad aan. Hier en daar blad snoeien kan dus prima. Gooi deze niet weg maar zet ze in een mooie vaas. Ze blijven heel lang mooi en staan prachtig.

4. Tillandsia – Luchtplantjes

Een stuk kleiner dan de eerder benoemde planten, maar daardoor zeker niet minder leuk. De Tillandsia behoort tot de familie van de Bromelia en is epifytisch. Dit houdt in dat ze nauwelijks over wortels beschikken en je ze daardoor in sommige gevallen letterlijk in de lucht kunt hangen. Dit kan op verschillende manieren, zoals in een geschikte airplanthanger. Maar je kunt ze ook in een glazen terrarium doen of zelfs op een houten blokje zetten. 

Standplaats:
 Licht, maar zonder direct zonlicht 
Water: Om de dag met een plantenspuit besprayen. 
Tip: Als je de Tillandsia in een glazen bol doet, creëert hij een eigen atmosfeer en hoef je ‘m minder water te geven. Niet alleen handig, maar ook zeker heel mooi.

5. Musa – Bananenplant

De bananenplant komt van de familie Musaceae. Deze prachtplant is in heel veel formaten en soorten beschikbaar. Hij wordt dan ook wel bananenboom (een grote) of dwergbanaan (een kleine) genoemd. De plant past in ieder interieur, maar is niet voor iedereen geschikt. De verzorging van de Musa vereist namelijk enige kennis. 

Standplaats: Zonnig, het liefst minimaal 5 uur per dag. 
Water: Veel water. De grond moet vochtig blijven, maar let op dat de wortels niet in het water komen te staan. Daarnaast moeten de bladeren regelmatig, gemiddeld zo’n 2 keer per week, worden gesproeid. In de warme zomermaanden mag dit zelfs iedere dag. 

Tip: Wil je een Musa, maar heb je niet veel ruimte? Kies dan voor een dwergbanaan. Heb je de ruimte in je interieur, ga dan voor echt een grote. Deze plant leent zich perfect om ruimtes aan te kleden en op te vullen.


Tekst: Interieur Architect Lisa 

Beeldmateriaal: 123kamerplanten

GEEN ACTIE MEER MISLOPEN

Nooit meer inspirerende woontips, de laatste woontrends of mooie acties missen? Meld je dan snel aan voor onze digitale nieuwsbrief.