Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10505 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Wooninspiratie

De tijd dat een kast alleen een meubel was, om spullen in op te bergen, is al lang voorbij. Tegenwoordig bieden ze zoveel meer. Open of gesloten en in alle materialen die je je maar kunt bedenken. Hou je van een landelijke woonstijl of ligt je voorkeur meer bij design? Voor ieder interieur is de perfecte kast te vinden. Eén geluk: kiezen hoeft niet, want een interieur kan heel goed een combinatie van meerdere types kasten hebben. Wat is er op de markt en wat zijn de trends? Ik licht een viertal soorten kasten uit en laat je gelijk mijn favorieten zien.

Open vakkenkast

Helemaal van nu en perfect om al je pronkstukken nog mooier tot hun recht te laten komen. Een open vakkenkast kun je uiteraard, net zoals elke kast, gewoon tegen een muur plaatsen. Maar een open vakkenkast biedt meer mogelijkheden. Wat deze kast namelijk zo leuk maakt, is dat je hem ook los in de ruimte zou kunnen zetten. Hij is namelijk aan alle kanten mooi om te zien en er is niet echt een achter- of voorkant. Een enkel hoog model, of twee stuks naast elkaar, kun je heel goed als roomdivider gebruiken. Terwijl een laag model zich weer perfect leent, om achter een vrij in het interieur staande bank te worden geplaatst. Zo camoufleer je de achterkant. En met het plaatsen van spullen op de kast creëer je een fijn geborgen gevoel als je op de bank zit.

Tip: Zorg ervoor dat de styling voor je gevoel net iets te weinig is. Een open kast oogt namelijk al heel snel rommelig als er veel verschillende spullen in liggen. Heb je veel losse spulletjes of toch behoefte aan opbergen? Ga dan voor mooie manden van bijvoorbeeld vilt of metaal. Zo zorg je voor rust en het is praktisch tegelijk.

Tv-meubel

De naam zegt het al; op of boven deze ‘kast’ plaats je je televisie. Omdat de tv’s qua formaat steeds groter worden, zie je dat deze meubels ook met hun tijd meegroeien. Echter merk ik een duidelijke tweestrijd met betrekking tot dit meubel en de bijbehorende tv. Daar waar jaren terug het zitgedeelte van een interieur begon met het plaatsen van de tv, is dit anno 2018 in veel interieurs niet altijd meer het geval. Met de komst van smartphones en tablets kijk je niet meer uitsluitend op je tv naar je favoriete programma of film, maar ook lekker met je tablet op de bank. Door deze ontwikkeling is de televisie niet langer het centrale punt in de woonkamer. Met als gevolg, dat je hier vaak een ‘kleinere’ tv ziet, met daarbij passend een kleiner tv meubel. Bij huishoudens waar de televisie nog wel een duidelijk centrale plek inneemt, zie ik dan ook vaak echt grote televisie met daarbij een groter tv-meubel. Maar of het nu gaat om een kleiner of groter formaat televisie, de tijd dat het meubel naar verhouding even groot moest zijn is al lang voorbij. Ook hoeft de televisie niet meer precies in het midden van het meubel te worden uitgelijnd. Asymmetrisch met links of rechts een prachtige plant of vaas is vaak al voldoende voor een mooi geheel.

Tip: Heb je de ruimte of kun je echt een wand vullen? Ga dan liever voor een groot tv-meubel of een wandmeubel (hier kom ik als laatste type kast op terug) dan allemaal losse kasten of elementen. Dit oogt veel ruimtelijker en kijkt veel malen lekkerder tv.

Buffetkast

In een landelijk interieur mag de buffetkast natuurlijk niet ontbreken. Maar ook in modernere interieurs zie je deze kasten steeds meer. En dat is helemaal niet zo gek. Er bestaan namelijk veel varianten op deze kast. In de meeste gevallen tref je een buffetkast met een dichte onderkant en een bovenkant die schuifdeuren met glas heeft. De variant, die weer perfect in een moderner interieur past, heeft geen glazen deuren. Hierbij is het bovenste gedeelte open met diverse vakken van gelijk of wisselend formaat. Ook in kleuren en materialen hoef je bij een buffetkast al lang niet alleen meer uitsluitend aan wit te denken. De kasten zijn vaker in één, twee of zelfs in meerdere kleuren te vinden. Onbehandeld hout, blauw, okergeel, het bestaat allemaal!

Tip: Vind je het moeilijk kiezen, welke kast bij jou past? Bedenk dat eerst goed welke functie de kast krijgt. Komt er servies of glaswerk in? Ga dan voor glazen deurtjes, die bescherming tegen stof en vuil bieden. Wil je hem gaan vullen met boeken en overige decoratie? Kies dan een variant waarvan het bovenste gedeelte open is.

Wandmeubel

Welke grootte je woning ook heeft, deze kast (of een deel hiervan) kan in ieder interieur. In dit geval spreek ik eigenlijk niet meer over een ‘kast’ of een los meubel, maar over een groter gebaar: een compleet wandmeubel. Als ik het heb over een wandmeubel staan de woorden ‘verbinding’ en ‘eenheid’ centraal. Deze kast zorgt er namelijk voor, dat een wand niet meer wordt opgevuld met allerlei losstaande meubels maar met één meubel. Of je voor een groot, wand vullend exemplaar of voor een versie met diverse hoogtes gaat, er ontstaat altijd rust in je interieur. Het leuke van een wandmeubel is namelijk, dat een dergelijke kast vaak bestaat uit een hele serie elementen. Ook wel programma genoemd. Zo kun je zelf onderdelen uit een programma kiezen en de kast zo groot of zo klein maken als je zelf wilt en de afmeting van je interieur toelaat.

Tip: Je kunt een wandmeubel nog meer laten spreken, door iets met de muur te doen waar deze tegenaan wordt geplaatst. Denk aan verf in een aantal tinten lichter of donkerder dan het meubel, behang met een patroon of ga bijvoorbeeld voor een lekkere, opvallende kleur. Je zult zien dat de wand en het meubel samen een sterker geheel gaan vormen.

Een goed voorbeeld van eindeloos combineren met wandmeubelprogramma’s is het merk Hülsta. Stijlvol, tijdloos en door het maatwerk passend in elk interieur. Ben je ook zo enthousiast over deze voorbeelden van diverse Hülsta programma’s? En wil je graag weten, hoe zo’n kast in jouw huis past? Plan dan hier een tekenafspraak bij een Hülsta specialist van De Ruijtermeubel om een 3D ontwerp in jouw interieur te zien.

Uiteraard zijn er naast bovenstaande selectie en soorten kasten nog veel meer kasten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan dressoirs, bergkasten, boekenkasten enzovoort. Op de website van De Ruijtermeubel zijn naast deze voorbeelden nog veel meer kasten te vinden. Wil je er nóg meer zien of heb je ook een favoriet en wil je deze in het echt bewonderen? Kom dan eens een kijkje op meubelboulevard Cruquius nemen, want met een showroom van ruim 12.000 m2 is jouw ideale kast zeker te vinden!

Tekst: Interieurarchitect Lisa
Beeldmateriaal: De Ruijtermeubel

Heb je na het lezen van deze blog vragen aan interieurarchitect Lisa? Of wil je graag professioneel en onafhankelijk woonadvies op maat? Reserveer via onze online afspraakmodule een gratis en geheel vrijblijvend adviesuurtje van Lisa. Zij is elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig.

INTERIEURARCHITECT LISA

Lisa Voet is een professioneel en onafhankelijk interieurarchitect, die klanten van De Ruijtermeubel helpt met gratis tips en woonadvies op maat. Met haar blogs deelt zij regelmatig haar kennis over het inrichten van je huis en de laatste woontrends.

Meer over Lisa vind je hier Maak nu online een afspraak

GEEN ACTIE MEER MISLOPEN

Nooit meer inspirerende woontips, de laatste woontrends of mooie acties missen? Meld je dan snel aan voor onze digitale nieuwsbrief.