Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie Woonstijlen en trends

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

 Warm, luxe en het gevoel van thuiskomen, dat wil je toch in je interieur? Hotel chique interieur geeft je dat luxe gevoel wat geïnspireerd is op (hoe kan het ook) luxe hotels. Een prachtige lobby vol prachtige materialen en kleuren of de rust en warmte van een slaapkamer. Wil je een “Hotel Chique”sfeertje bij jou thuis? Pas deze tips toe en ook jij waant je binnen no time in luxe.

“Hotel chique” een woonstijl of trend?

 We konden er ineens niet meer om heen. De term Hotel chique vloog je om je oren, iedereen wilde wel een vleugje luxe in huis. Donkere kleuren, rijke stoffen, contrast in structuren en warme tonen. Met zoveel herkenbare eigenschappen kan je deze sfeer geen trend meer noemen maar is Hotel Chique een heuse woonstijl. Een woonstijl waarbij je met eenvoudige gebaren de sfeer in huis kunt halen. Of je een vleugje luxe of all the way durft te gaan, ieder interieur kan Hotel Chique worden.

Hotel Chique woonkamer interieur van Richmond
 Zwarte tafels, goude accenten, Richmond is door en door Hotel Chique

Typisch Hotel Chique – Materialen

 Ik benoemde het al, rijke materialen en donkere kleuren, die staan centraal als het gaat om sfeer en gevoel. Nu hoor ik je denken, wat zijn “rijke” materialen? In dit geval is het vooral belangrijk dat het gaat om de donkere materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout; notenhout, donker geolied eiken en zelfs wengé zijn zeer geschikt. Donkere marmersoorten, bijvoorbeeld zwart of bruin met een lichtere of zelfs goudachtige ader komen volledig tot zijn recht in deze ruimtes. Als we het over stoffen hebben is de eerste, iets voor de hand liggende, stof natuurlijk velours. Of het gaat om grote meubels, kussens of zelfs accesoires, Velours kan altijd. Wil jij meer inspiratie over het toepassen van dit materiaal? Lees de blog hier Behalve deze materialen is er één die echt niet mag ontbreken; Messing details! Niet zo’n messing fan? Voeg een vleugje goud of brons toe. De reden waarom ik zelf wel echt voor messing zou kiezen is de zachte uitstraling van dit metaal. Minder glanzend en opvallend dan goud, maar sprekender dan brons. Messing is perfect te combineren met iedere andere kleur. 

Typisch Hotel Chique – Kleuren

 Ik denk dat je wel weet wat ik wil zeggen; donker, donkerder, donkerst. Natuurlijk hoef je niet alle wanden te voorzien van een donkere laag verf. Sterker nog, juist de combinatie van “van het wit af” met donker zorgt voor een extra sterke sfeer. Als je de typische hotel chique interieurs ziet denkt men veelal aan donkergrijze en donker bruine tinten. Maar echt, er is zo veel meer en veel mooiers toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige kobalt blauw, diep groen of warme wijnrode tinten. In de trends van nu zie je veel vergrijsde tinten, is dat hier ook belangrijk? Als je het mij vraagt niet. Omdat kleuren in dit geval zo donker zijn vind ik het persoonlijk niet erg als er meer kleur (meer pigment) in de kleur zit. Het gaat mij er vooral om dat ze harmonie vormen met alle andere factoren in de ruimte. 

Typisch Hotel Chique – Wandbekleding

 Je wanden voorzien met alleen verf is zo 2020! In deze tijd kom je er niet meer mee weg om alleen vlakke, geschilderde muren te hebben. Een tof patroon, een opvallende structuur en een prachtige kleur. Je kunt het al raden, behang is een must in deze woonstijl. Voor bijzonder behang hoe je tegenwoordig al lang niet meer alleen in de behangboeken te zoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan leer “tegels” of muurbekleding van stof. Uniek en echt een eyecather in jouw interieur. Beschik jij niet over gladde muren? Ga dan met panelen (mdf) aan de slag. Of je ze ophangt of juist op je plint zet, door deze te voorzien van behang creëer je gelaagdheid op je muur. 

Toch lichte accenten?

 Na al die donkere tinten kan ik mij voorstellen dat je het misschien benauwt krijgt van al dat donker. Betekent dit dat er niets lichts aan materialen gebruikt mag worden? Natuurlijk wel! Het mooie aan een woonstijl is dat je deze om kunt zetten naar je eigen smaak en stijl. Met een lichte houten (of houtlook) vloer, een rustig kleed en wat lichtere wanden kun je met gemak toch dat luxe sfeertje creëren. Kies een solide basis, kijk goed naar details, en laat je vooral inspireren!

 Banken in een lichte boucle stof zijn i.c.m. messing accenten echt Hotel Chique

 Een uur lang interieuradvies op maat nodig?

Kan jij niet wachten deze sfeer ook in jouw interieur toe passen maar kun je wel wat hulp gebruiken? Laat je inspireren door onze stijlkamers in onze showroom of maak een afspraak bij een van onze ontwerpers en laat je verrassen met een uur lang gratis interieuradvies