.

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Samira Huibregtse

Met een goed gevoel voor taal en een groeiende interesse in interieur, schrijft Samira over alles wat ze ziet gebeuren in de wereld van wonen.

Ook in de interieurwereld wordt duurzaamheid steeds belangrijker. We moeten zuinig zijn op onze planeet en dat wordt door steeds meer woonmerken opgepakt. Duurzame alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Een van de organisaties die streeft naar een duurzaam interieur is The Substitute. Hun missie: de duurzaamheidstransitie in de interieur- en verbouwbranche versnellen.

De huidige situatie in de meubelbranche

Uit onderzoek blijkt dat in Europa elk jaar 11 miljard kilo aan meubels wordt weggegooid. Slechts 10 procent hiervan wordt gerecycled, de rest wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. Deze cijfers gaan grotendeels over meubels die aan het einde van hun levensduur zitten. Kijk je naar het ontwikkelen en produceren van een meubel, dan is die impact nog veel groter. Hierbij kun je denken aan CO2-uitstoot, het gebruik van giftige stoffen, lage lonen of kinderarbeid en ontbossing. Dit moet en kan anders, vindt The Substitute. Daarom streven zij naar een duurzaam interieur.

Per jaar wordt er in Europa zo’n 11 miljard kilo aan meubels weggegooid, maar 10 procent daarvan wordt gerecycled.

Wat doet The Substitute

The Substitute zoekt duurzame merken en professionals in de interieur- en verbouwbranche en verzamelt deze op hun platform. De organisatie streeft ernaar om iedereen bewust te maken van de negatieve gevolgen van fast furniture. Dit doen ze door middel van De Duurzame Woonbeurs, een digitaal platform & community en een kennisinstituut. Ook inspireren zij jou met alternatieven voor in een duurzaam interieur. Zo hoopt The Substitute dat de vraag naar duurzaamheid toeneemt. Want als de vraag toeneemt, dan beweegt de markt vanzelf mee.

The Substitute streeft ernaar iedereen bewust te maken van de negatieve gevolgen van fast furniture. Beeld: Heidi Willems.

Een duurzaam interieur met de SUB methode

Om een duurzaam interieur inzichtelijk en toegankelijk te maken, heeft The Substitute de SUB methode ontwikkeld. Sub staat voor Save, Use en Buy conscious. Save houdt in dat je moet koesteren wat er al is door niks nieuw aan te schaffen. Het is, volgens The Substitute, beter om de huidige items te repareren of in te zetten op tweedehands. Use staat voor betalen voor gebruik in plaats van bezit. Als laatste heb je Buy Concious. Dit houdt in dat als je wat nieuws koopt, het ook zo duurzaam mogelijk moet zijn. Als je de SUB methode volgt, dan ben je duurzaam bezig!

duurzaam interieur met de sub methode
Met de SUB methode creëer je een duurzaam interieur

Blue Movement – voor duurzame huishoudelijke apparaten

Een van de merken die aangesloten is bij The Substitute, is Blue Movement. Dit bedrijf verhuurt huishoudelijke apparaten als wasmachines en koelkasten. Deze apparaten zijn refurbished en bij het einde van de levensduur worden de nog werkende onderdelen gerecycled. Zo hoeven er minder nieuwe apparaten worden geproduceerd. Bovendien zijn alle apparaten van Blue Movement zuinig in gebruik. Hierdoor past de organisatie perfect in een duurzaam interieur.

Bij Blue Movement kan je een abonnement nemen op huishoudelijke apparaten. Zo houd jij jouw interieur duurzaam.

Groene verf in een duurzaam interieur

Een ander duurzaam initiatief wat aangesloten is bij The Substitute, is Ecocoatings. Dit is een winkel en webshop die duurzame verf aanbiedt. De ‘groene verf’ is net zo goed als de volledige synthetische variant. Bovendien gaat de verf langer mee, waardoor het uiteindelijk ook een goedkopere aankoop. Of je nou op zoek bent naar verf voor binnen of buiten, muur of hout, Ecocoatings heeft alles voor een duurzaam interieur.  

duurzaam interieur met ecocoatings
Met een duurzaam likje verf van Ecocoating, heb jij een interieur die goed is voor het milieu

Organisch katoen van Urban Cotton

Ook bij De Ruijtermeubel kan je terecht voor een duurzaam interieur. Urban Cotton verkoopt bijvoorbeeld wandkleden die gemaakt zijn van organisch katoen. De productie van dit materiaal kan heel belastend zijn voor het milieu, maar het organische katoen van Urban Cotton wordt met de hand geplukt. Bovendien worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet.

duurzaam interieur urban cotton
De wandkleden van Urban Cotton zijn gemaakt van organisch katoen

Good & Mojo: verlichting voor een duurzaam interieur

Een ander woonmerk wat bijdraagt aan een duurzaam interieur is Good & Mojo. Dit woonmerk plant een boom voor elke lamp die zij verkopen. Bovendien zijn al hun lampen gemaakt van gerecyclede materialen als kurk, glas, bamboe en autobanden. Dat niet alleen. Sinds 2016 support Good & Mojo ook nog eens het goede doel WakaWaka. Dit fonds helpt families humanitaire omstandigheden met licht en stroom, waardoor er toegang ontstaat tot educatie, communicatie en mogelijkheden voor generatie op generatie. 

duurzaam interieur met good & mojo
Good & Mojo timmert op alle fronten aan een duurzaam interieur én een betere wereld

Blijf geïnspireerd

Wil je meer inspiratie opdoen over een duurzaam interieur? Kom dan langs in de winkel, plan een interieuradvies in, of volg ons op Facebook, Instagram en Pinterest.

Bronnen: The Substitute
Tekst: Samira Huibregtse
Afbeeldingen: Blue Movement, Ecocoatings, Heidi Willems, It’s about Romi, The Substitute

[instagram-feed]

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862