.

Leestijd: 3 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Tijdens mijn werk als interieurarchitect vind ik het heerlijk om de geschikte tafel bij ieder interieur te vinden. Wat voor mij een makkie is, kan voor de klant lastig zijn. Men blijft vaak hangen bij materialen als hout met stalen poten. Zonde, want er is zo veel meer dan dat! Of het nou gaat om eetkamertafels, salontafels of bijzettafels; een HPL-tafel is hot!

Kunststof tafel?

In tegenstelling tot alle natuurlijke materialen die momenteel helemaal dé trend zijn, wordt HPL vaak beschouwd als “een saaie kunststof tafel”. Ondanks het feit dat er hier een kern van waarheid in zit, klinkt kunststof nou niet echt uitnodigend. HPL-tafels zijn enorm in opkomst en ik snap waarom. Ze zijn strak, modern en matchen door de vele kleuren en dessins bij vrijwel iedere woonstijl. Het mooie aan de ranke uitstaling van deze tafels is dat het mooi tot zijn recht komt in elke woning. Bovendien is een HPL-tafel perfect wanneer je van lucht en ruimte houdt.

Tijdloos en elegant. Deze tafel van Sumisura is echt een pronkstuk!

Wat is HPL eigenlijk?

De letters HPL staan voor High Pressure Laminate. Dit is een mix van diverse materialen in combinatie met melaminehars. HPL wordt vaak toegepast op een ondergrond van multiplex. Een HPL-tafel is niet alleen mooi, maar door de harde toplaag ook nog eens heel praktisch.  De tafels zijn slijtvast, warmte- en vochtbestendig en heel gemakkelijk te reinigen. Tafels met een HPL-blad zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Per leverancier kan de collectie uit diverse kleuren en dessins bestaan. Gelukkig heeft vrijwel elk merk HPL-tafels in unikleuren (een kleur), hout en/of keramiek dessins! Per HPL-tafel kan zowel de afwerking van de randen als de vorm van de tafel verschillen. 

Een kleine greep van de HPL stalen die Sumisura in de collectie heeft

Wanneer kies je voor een uni of dessin blad?

Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedere woonstijl een HPL-tafel te vinden is. Wanneer je de keuze maakt voor een tafel met een HPL-blad, ben je in vele gevallen eerst verliefd geworden op de uitstraling van de tafel. Het nemen van een uni blad of een dessin, hangt af van vele factoren. Het is natuurlijk belangrijk dat je voor een tafel gaat die aansluit bij jouw interieur en jouw persoonlijke smaak. Daarnaast is het altijd handig om te kijken wat je aan materialen in je interieur hebt. Heb je al veel diverse materialen in huis? Ga dan voor een uni blad in een aarde- of grijstoon. Heb je juist weinig verschillende materialen in huis en wil je iets anders? Dan is een keramiek of marmer variant erg mooi. Een voordeel van deze look in plaats van het echte marmer is dat de temperatuur aangenamer aan je huid voelt. Echt marmer is en blijft een koud materiaal. Voor salontafels kan dit prachtig gecombineerd worden met een uni kleur. Bij eettafels is het belangrijk te kijken naar de warmte van het blad. Of je voor een koelere of warmte tint gaat, er is keuze genoeg!

De Twinny’s van Bree’s New World bewijzen dat een mix van materialen en kleuren prachtig is

Hulp nodig bij het kiezen van een HPL-tafel?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden in HPL-tafels? Neem gerust een kijkje in onze showroom en stel je vragen aan één van onze professionele adviseurs in de winkel. Wil jij meer tips en advies met betrekking tot kleuren, afmetingen en een totaalplaatje van hoe en welke HPL-tafel geschikt is in jouw interieur? Plan dan een afspraak met onze interieurontwerpers. Met deze hulp weet ik zeker dat ook jij een prachtige HPL-tafel in jouw interieur kunt hebben!

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Beeldmateriaal: Sumisura, Bree’s New World