Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10615 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Het was een behoorlijke zoektocht naar de juiste meubels, maar uiteindelijk heb je ze gevonden. De keuze voor de juiste kleuren en materialen heb je gemaakt en nu is het wachten, heel lang wachten. Maar als het dan zover is en alles is geleverd, kan het soms nog niet helemaal zo ‘af’ voelen als dat je had gehoopt. De vijf interieurtips die je niet over het hoofd moet zien bij het inrichten van jouw (nieuwe) woonkamer, lees je hier.


De eerste tip: Hou je woonkamer ruimtelijk

Een lege woonkamer ziet er heel ruimtelijk uit en zorgt er vaak ook voor dat er grote meubels worden aangeschaft. Dit is heel goed, want wie denkt dat in een kleine ruimte alleen kleinere meubels kunnen heeft het mis. Belangrijk bij een compacte woonkamer is dat je de nadruk legt op één groot meubelstuk in plaats van meerdere kleine. Dit zorgt voor rust, ruimte en overzicht. En nu we het toch over overzicht hebben: zorg voor voldoende opbergruimte. Grote of kleine rommelhoekjes of stapels met rommeltjes kun je voorkomen door een smalle ladekast of wandrek te plaatsten. 

foto hoekbank
Inhouse

Interieurtip 2: Denk buiten die (witte) kaders

Of het gebrek is aan lef, geen keuzes willen maken of het simpelweg niet weten… Bij de gemiddelde Nederlanders zijn (vrijwel) alle muren wit. Een RAL9010 of RAL9016 zijn nog steeds de meest gebruikte ‘kleuren’ als het gaat op muurverf. Wit kan prachtig en heel stijlvol zijn, toch is het in veel gevallen saai en nét jammer. Een mooie kleur op je muur, ook al is het net van het wit af, kan al veel meer warmte geven. Vaak in combinatie met een volle en rijke tint kan de keuze voor een net-niet-wit heel sfeervol zijn. Het gaat om het combineren, en vergelijken. Twijfel je? Ga dan met kleurtesters en bestaande verfstalen aan de gang. Hou je gekozen kleur steeds tegen andere kleuren aan, kijk wat het effect is en vooral wat het verschil is. Door dit te doen maak je weloverwogen keuzes. Ook als je toch op de RAL9010 uit zou komen. 

interieurtip foto meubels inhouse
Inhouse

Interieurtip 3: Licht in de duisternis

Iets wat iedereen opvalt als het niet goed zit, maar wat niemand doorheeft als alles klopt. Verlichting is één van de belangrijkste onderschoven kindjes die er op interieurgebied bestaan, daarom deze interieurtip. Een interieur moet zowel met daglicht als met kunstlicht warm en huiselijk aanvoelen. Het belangrijkste in een lichtplan is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen functioneel, basis- en sfeerverlichting. Deze functies kun je benoemen zodra je weet in welk deel van de woning je wat precies gaat doen. Want lekker kunnen relaxen in een fauteuil vraagt om een ander lichtplan, dan wanneer je wilt kunnen lezen. Een extra tip: zorg voor een samenspel van verschillende soorten lampen. De combinatie van deze diversiteit zorgt voor een heel sfeervol geheel. Denk bijvoorbeeld aan inbouw én opbouwspots, een vloerlamp én een tafellamp, etc., etc.

interieurtip accessoires foto coco maison
Coco Maison

Interieurtip 4: De juiste raamdecoratie voor je woonkamer

Nog zo’n puntje dat vaak pas als laatste komt: de gordijnen. Jammer, want qua akoestiek en sfeer krijg je meteen de juiste feeling te pakken mits je dit goed aanpakt. Wat in dit geval misschien nog wel de belangrijkste adviezen zijn: kijk naar je type ramen, de materialen van de kozijnen en bedenk hoeveel lichtintensiteit je in je kamer wilt. Voor dat laatste is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de ligging van de kamer. Zo is de aanpak van raamdecoratie bij een kamer op het oosten (alleen ochtendzon) heel anders dan op het zuidwesten (de gehele dag zon). Door hiernaar te kijken kun je er bewust voor kiezen om juist voor een in-between te gaan, een verduisterende optie of juist voor zonwering van buitenaf (denk hierbij aan een zonnescherm of luiken) te kiezen. In welke gevallen dan ook, mijn voorkeur gaat, helemaal bij een woonkamer, uit naar een dubbele raamdecoratie. Kies voor iets ‘in de dag’ en voor een kamerhoge variant. Dit kan bijvoorbeeld een luxe vouwgordijn zijn of jaloezieën in combinatie met een rijk vallende in-between stof als overgordijn. Door dit te doen creëer je een huiselijk en warm geheel. 

interieurtip raamdecoratie berg en berg
Berg & Berg

Interieurtip 5: Kies de juiste planten in je woonkamer

“Planten zorgen voor zuurstof”; het klinkt zo logisch. Toch is er naar mijn mening nog veel te weinig groen in onze interieurs te vinden. De belangrijkste tip over dit onderwerp is, om te kijken naar de plek in je kamer waar je groen mist en vervolgens naar de hoeveelheid licht die op deze plek valt. Ook dit klinkt zo logisch; je kiest natuurlijk de plant die past bij de hoeveel licht die hier daadwerkelijk valt. Is dit toch iets fout gegaan? Het gebruik van een plantentafeltje, standaard of krukje kan jouw plant helpen meer licht te krijgen. 

interieurtip foto planten
Coco Maison & 123planten.nl

Voor meer tips en advies voor je interieur hou je gewoon de blogs van De Ruijtermeubel in de gaten.

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet