.

Leestijd: 4 minuten

Woontips

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Superleuk al de grote banken, maar de perfecte salontafel vinden kan hier soms lastig zijn. Welke afmeting heb je nodig bij bijvoorbeeld een bank met een u-vorm? Welk formaat en vorm salontafel is dan het meest geschikt? Wat voor materialen zijn mooi te combineren? Deze vragen hoor ik vaak tijdens het geven van interieuradvies. Wil jij het antwoord weten? Lees dan zeker mee!

Een u-vorm bank, is dat handig?

Als je het huis ervoor hebt én je verblijft graag in de woonkamer, zou ik altijd voor een lekkere grote bank gaan. Een bank die direct de hele kamer lekker vult en waar je met het hele gezin of vriendengroep op kan zitten, liggen of hangen. Twijfel je nog over de opstelling en heb je een ruime woonkamer? Kies dan niet een standaard L-vorm bank, maar verras jezelf en iedereen om je heen met een u-vorm bank. De naam zegt het al, een rechte opstelling met aan beide zijde een hoek. Het leuke aan u-vorm banken is de speelsheid van de verschillende hoekelementen. Aan één kant dicht met een arm, de andere kant korter en meer open.

Voor welke opstelling ga jij?

Hoe jij je bank samenstelt, is aan jou! Belangrijk is om te kijken naar de functie van de bank/hoek. Hou je ervan om met z’n alle onderuit te hangen, dan is een longchair een goed idee. Wil jij het liefst zo veel mogelijk zitplekken creëren voor familie of je vriendengroep? Ga dan voor een hoek en bijvoorbeeld een 2-zits element en sluit af met een armleuning. Als je hier het beste van beide werelden wilt kies je voor een hoek met eiland. Zo heb je toch een zitplek, maar hou je hem open voor een ruimtelijk gevoel.

een u-vorm bank
Groots en gezellig, dat is een bank in een u-vorm zeker!

Minimale afmeting U-bank

Iets wat iedere u-bank gemeen heeft, is het element tussen de twee hoeken. Dit element is zonder armen en heeft vaak de grootte van een 2,5 of 3 zits bank. Het is belangrijk om dit element met zorg te kiezen. Want hoe groter dit element is, hoe groter jouw salontafel kan zijn.  Als je goed naar een bank in deze opstelling kijkt, zie je dat zowel links al rechts de hoekelementen geschakeld worden. Heb jij niet veel ruimte en kies je voor een 2-zits element zonder armen (+/- 140 cm) in het midden, dan wordt het lastig een goede salontafel te vinden. Meestal ga ik uit van minimaal 160 cm als element. Dit is nog steeds niet heel breed, maar daarmee kom je gemiddeld met beide hoeken op een totale afmeting van +/- 360 cm uit. Een formaat wat als bank best flink is, maar voor een u-bank minimaal is.

u-vorm bank
Een u-vorm bank komt gemiddeld op een afmeting van ongeveer 360cm uit.

Welke vorm salontafel past bij een u-bank?

Iedereen die meer blogs leest van mij of wel eens een advies van mij heeft gehad, weet dat ik gek ben op al die mooie ronde en organische vormen. Deze zie je niet alleen in eetkamertafels, ook salontafels zijn hier te kust en te keur van te vinden. Deze vormen passen perfect bij een u-vorm bank, waarom? De ruimte van de twee hoekelementen een salontafel is heel vierkant. Deze harde vormen breek je gemakkelijk met iets zachts. Rond, ovaal of juist organisch, selecteer dat wat bij jou past.

Ronde salontafels zijn mijn favoriet, ook als ze kleiner zijn

Hoe groot mag je salontafel zijn bij een U bank?

Een u-vorm hoekbank heeft een minimale maat van 160 centimeter. Gelukkig zijn kleine salontafels een trend, want een tafel van een groot formaat kan je nog niet kwijt hier. Nu hoor ik je misschien denken, “160 cm is toch best groot?” Klopt, maar om de tafel heb je nog loopruimte nodig. Voor deze ruimte reken ik gemiddeld (minimaal) 45 cm. Dit is niet alleen het stukje verkeersruimte, ook voor het ruimtelijke aspect heb je dit minimaal nodig. Pak je rolmaat maar eens. 45 cm is niet veel, maar het is in vele gevallen genoeg. In het geval van een 2,5 zits element van 160 cm als tussenelement hou je dus “maar” 70 cm voor een salontafel over. Ga voor één of twee exemplaren, rond of vierkant.  Gelukkig zijn er veel kleine salontafels die deze afmeting hebben. Kijk maar eens naar de onderstaande selectie.

Verschillend in materiaal en vorm, maar allemaal erg geschikt bij een u-vorm bank

Moeite met het complete plaatje visualiseren?

Moeite met bepalen of jij zo’n gave u-vorm bank kwijt kan en welke salontafel het mooiste in jouw interieur zou staan? Aarzel dan niet! Tijdens een interieuradvies bij ons in de winkel help ik of één van onze andere adviseurs je graag bij het maken van de mooiste keuzes. Een afspraak plan je gemakkelijk via onze website op de dag en tijd die jou het beste schikt.

Tekst: Lisa Voet

[wp_social_ninja id=”63858″ platform=”instagram” ]