12000m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies Restaurant 8.3/10 op basis van 610 reviews

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

We kunnen er niet meer om heen. Velours is hot! Je kunt geen woontijdschrift openslaan of een meubelzaak binnenstappen zonder dat je deze stof tegen het lijf loopt. Deze aaibare stof is niet alleen mooi, maar ook nog heel praktisch. Het toepassen van velours in je interieur kan op heel veel manieren. Wil je weten hoe? Lees dan zeker verder!

Wat is het verschil tussen velours, velvet en fluweel?

Voor deze stof worden vaak verschillende benamingen gebruikt. Velen zullen zich afvragen of er een verschil is? Nee, eigenlijk niet. Fluweel is een glanzende, fijne en zachte stof. Vroeger werd deze stof vaak gebruikt voor kostbare kleding. De stof werd toen voornamelijk gedragen door de rijke mensen. Velvet is niets anders dan de Engelse benaming voor fluweel. Fluweel kenmerkt zich door de lusjes (vroeger was dit zijde, tegenwoordig is dit ook wol, katoen en lycra) die worden geweven, waardoor er aan de bovenkant een glanzende stof ontstaat. De stof heeft korte opstaande pluizige polen. De korte “haartje” in deze stof ontstaan doordat de lusjes doorgesneden worden.

velours stoffen
Stof ‘Adore’ is in vele kleuren leverbaar en enorm populair op meubels


Het Franse woord voor fluweel is velours. Toch zit er hier een verschil in. Velours is namelijk de gesneden variant van fluweel. Door de poollussen los te snijden, te trekken of het te ruwen wordt velours minder glanzend. De stof is ook zwaarder dan fluweel, dit maakt dat deze stof meer geschikt is voor gordijnen en bekleding van meubels.

Velours in je interieur, hoe?

Velours is een trend die weer flink in opkomst is. Ik zeg bewust weer, want ook dit is een trend die terug is. Dit keer wel in een iets ander jasje en dat is hetgeen wat mij ook zo enthousiast maakt. Heb je een modern, industrieel, of landelijk interieur? Juist nu kan velours in iedere woonstijl met veel gemak gecombineerd worden. Zowel in kleine gebaren als accessoires of zie je het liever groots? Ga los en geef een eigen draai aan deze trend!

Velours bank
Wie zegt dat je moet kiezen voor een meubelstuk in velours?

Aaibare meubels

Velours is aanwezig en roept een bepaald gevoel op. Ben jij verliefd op deze stof? Wil en durf je het groots aan te pakken? Ga dan voor een meubel in deze stof. Eetkamerstoelen, fauteuiltjes, maar ook enorme banken zijn prachtig in deze stof. De keuze voor meubels in velours is niet alleen mooi, maar ook nog eens praktisch. Door de afgedichte stof dringt vuil niet diep in de vezels en is deze stof dus uitermate geschikt voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren.

velours kleuren
Met zo veel kleurkeuzes wil je toch niet kiezen?

Stijlvolle accessoires

Fan van deze prachtige stof, maar zie jij het liever in kleine details? Ga dan voor stijlvolle kussens in verschillende kleuren velours? Door een mix te maken van groottes, vormen kleuren en kekke printjes kun je je complete bank voorzien met velours.

Combineren met verschillende vormen, zelfs in dezelfde kleur, kan heel goed!

Lekker laten hangen

Wanneer men stof gaat selecteren voor gordijnen, dan is velours niet het eerste waar men aan denkt. Maar ook hier kun je gemakkelijk voor velours kiezen. Door de rijke en dikke stof komt deze prachtig tot zijn recht als (kamerhoge) gordijnstof!

Velours in het echt bewonderen?

Een stukje velours als stofstaal is altijd anders dan dat je een complete bank in deze stof ziet. Gelukkig staan er in de showroom van De Ruijtermeubel meerdere banken, fauteuils en eetkamerstoelen in deze stof. Zo kan je het niet alleen in het “groot” bekijken, maar kan je het ook kunt voelen. En zelfs bij oog op een ander meubel, kan je bij een verkoper vragen naar deze stof. Er is veel meer mogelijk dan dat je op eerste gezicht denkt.

Divaro van IN.HOUSE is een bank die je zowel hierboven als in de winkel in Adore Hunter kunt bekijken.

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Afbeeldingen:
By Boo, Richmond, IN.HOUSE


Lisa Voet

Interieurarchitect

Interieurarchitect Lisa Voet heeft als professioneel adviseur een frisse kijk op interieurs en woontrends.