.

Leestijd: 6 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Eetkamerbank naast trend ook erg handig

Wie denkt dat er alleen stoelen om een eettafel kunnen, heeft het mis. Het was al een trend maar nu is het echt een blijvend begrip: de eetkamerbank. Nooit meer allemaal dezelfde losse stoelen aan een tafel, maar lekker knus met z’n allen doorschuiven op een bank. Met zo’n eetbank maak je van je eethoek een fijn gedeelte in je kamer, borrelen, eten en zelfs werken op deze plek is heel fijn. Ook heeft een eetkamerbank veel voordelen, ik zet ze even op een rijtje.

Gezellig met z’n allen aanschuiven

Bij een 4-persoonseethoek is een bank erg sfeervol en handig. Je kunt heel eenvoudig aan beide kanten in- en uitschuiven. Dit geldt ook voor een 6-persoonzithoek. Hier vervangt de bank aan een zijde 3 stoelen. Bestaat jullie gezin uit 5 personen? Dan is deze bank een perfecte aanwinst in jullie eetkamer. Normaal gesproken zou er altijd één persoon aan de kop van de tafel moeten plaatsnemen of deze persoon kijkt tegen de lege zesde stoel aan. Met het gebruik van een bank kan je 3 om 2 aan tafel zitten. Door deze indeling is je eethoek veel compacter en het is natuurlijk een stuk gezelliger. Heb je of ben je op zoek naar een eethoek voor meer dan 6 personen? Dan is een eetkamerbank met rugleuning nog steeds een hele goede optie. Het is iets meer schuiven, maar wat staat het rustig om aan de ene zijde van de tafel een lange bank te plaatsen en aan de andere zijde bijvoorbeeld 4 stoelen. 

Bespaar ruimte met een bank

Een eetkamerbank staat dus niet alleen heel mooi in elk interieur, hij is ook erg praktisch. Het grootste voordeel van deze bank ten opzichte van stoelen vind ik toch wel, dat je aan één kant van de tafel minder ruimte nodig hebt in je interieur. Voor losse stoelen reken ik van tafelrand tot aan een muur of ander meubel altijd minimaal een meter. Deze afstand heb je nodig om van en naar de tafel te kunnen schuiven, voor het geval je routing straks langs de tafel is en voor het ruimtelijke geheel. Met een vast element als de eetkamerbank beperk je deze ruimte tot zo’n 60 centimeter. Deze besparing van 40 centimeter lijkt misschien niet veel, maar kan qua ruimtelijkheid en praktisch gezien wel degelijk een verschil maken. En zeg nou eerlijk: ‘wij Nederlanders’ vinden het over het algemeen maar wat fijn als iets niet alleen mooi, maar ook praktisch is.

Plaatsing van je eetkamerbank

In de meest praktische opstelling zet je de eetkamerbank dus strak tegen de muur. Zo hou je ruimte over voor de doorloop achter je eettafel of voor overige meubels. Ook als je genoeg ruimte in je interieur hebt en je de bank niet tegen een muur hoeft te plaatsen, is een eetkamerbank nog steeds een goede optie. Een bank is namelijk één object en geeft ten opzichte van twee of drie losse stoelen een strakker en/of rustiger, maar toch speels beeld. Of hij dan tegen de muur of juist van de muur af staat, in beide gevallen kan een eetkamerbank een prachtig effect creëren.

Houten eetkamerbank
Eetkamerbank met rugleuning

Maak je persoonlijke keuze

Heb je eenmaal de keuze voor een eetkamerbank gemaakt, dan komt de volgende vraag vanzelf: “Welke gaat het worden?” Ondanks een uitgebreid assortiment hoeft dit echt niet moeilijk te zijn. Kijk vooral naar wat jij mooi vindt en wat past bij je smaak en interieur. Ga erop zitten, ervaar hoe deze bank aanvoelt en kijk dan naar de mogelijkheden qua grootte en de materiaalkeuze. Wordt het bijvoorbeeld een leren eetkamerbank of heb je een voorkeur voor stoffen bekleding? Doordat een bank een vervanging is van twee, drie of soms zelfs 4 stoelen naast elkaar, kan je bewuste keuzes maken. Zo kun je ervoor kiezen de eetkamerbank te laten afwijken in kleur- of materiaalkeuze van de stoelen, die aan de andere kant van de tafel staan. Uiteraard kun je er ook voor kiezen dit bewust hetzelfde te houden. Dit geldt natuurlijk ook voor het type eetkamerbank. Wil je een eetkamerbank met rugleuning of liever zonder? Ben je wellicht ook toe aan nieuwe eetkamerstoelen? Kijk dan eens naar een bank en stoelen van dezelfde serie. Heb je toch de behoefte het geheel speelser te maken, kijk dan lekker naar andere stoelen. Mijn tip: zorg in ieder geval voor eenheid (in kleur of materiaal) van poten, model of kleur. Dit hoeft niet alle drie altijd het geval te zijn, als er maar iets overeenkomt. Zo houdt je het geheel interessant en laat je het matchen. Een belangrijk puntje om niet te vergeten: controleer of de eetkamerbank daadwerkelijk onder de tafel past. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar met eetkamerstoelen is het al vervelend als ze net te laag of te hoog ten opzichte van de tafel zijn. Laat staan als dit met een bank het geval is.

Bovenstaand verschillende eetkamerbanken. Mogelijk meerdere kleuren mogelijk zoals: groen, beige, blauw, grijs etc.

Groene eetkamerbank Kiko plus

Ga het ervaren

Ben je na het lezen van alle voordelen van een eetkamerbank benieuwd geworden naar deze mooie banken? In de showroom van De Ruijtermeubel zijn door de gehele winkel eetkamerbanken te vinden. Zowel leren eetkamerbanken als exemplaren uitgevoerd in stof. Neem er gewoon lekker op plaats, kijk hoe het voelt en vergelijk ook verschillende banken voor een goed beeld van wat het beste bij jou en je thuissituatie past. Wil je het comfort van een eetkamerbank met rugleuning of staat een bank zonder rugleuning net even wat mooier bij jou in huis? Uiteraard zijn alle eetkamerbanken in diverse uitvoeringen, kleuren en afmetingen te bestellen. Voor vragen over de mogelijkheden over deze eetkamerbanken kun je terecht bij de verkoopadviseurs. Wil je weten of zo’n bank ook bij jou in huis zou passen? Maak dan een

afspraak bij mij voor een uurtje interieuradvies. 

Kom proef zitten op jouw favoriete eetkamerbank

Ben je na het lezen van alle voordelen van een eetkamerbank benieuwd geworden naar deze mooie banken? Behalve bovenstaande exemplaren zijn in de showroom van De Ruijtermeubel door de gehele winkel eetkamerbanken te vinden. Neem er lekker op plaats, kijk hoe het voelt en vergelijk ook verschillende banken voor een goed beeld van wat het beste bij jou en je thuissituatie past. Wil je weten of zo’n bank ook bij jou in huis zou passen of kun je wel wat hulp gebruiken met het maken van de juiste materialen en kleurkeuzes? Maak dan een afspraak bij mij of mijn collega’s voor een uurtje interieuradvies.

Studio Henk eetkamerbank Coode

Tekst: Interieurarchitect Lisa 
Beeldmateriaal: De Ruijtermeubel, Interieurtekeningen Lisa, Bodilson, Bert Plantagie

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862