Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10592 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 5 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Roze, een kleur die heel uitgesproken is en waar menig man “No way!” bij roept. Of dit nu in de mode- of interieurwereld is, het blijft een uitgesproken kleur. Begrijpelijk, als je associaties krijgt met mierzoet roze en zuurstokken. Echter is deze interieurtrend alles behalve mierzoet. Roze is er namelijk in veel gradaties en nuances. Denk bijvoorbeeld aan oudroze, nude tinten of roze dat tegen het rood aan zit. Wat zo mooi is aan deze trend, is dat het niet uitmaakt of je de kleur als basis gaat gebruiken of juist gaat combineren met andere kleuren. Roze kan echt altijd, hoe en in welke mate je hem ook combineert!

Pittige combinaties maken met Roze

Met alleen roze tinten kan je perfect een heel huis inrichten. Het is dan wel van belang om verschillende gradaties en tinten te kiezen. Normaal zou ik zeggen: “Ga voor ton-sur-ton.” Dus verschillende nuances van één kleurfamilie. De twee onderstaande voorbeelden van Histor zijn ton-sur-ton. Dit kan een heel goede optie zijn, maar het kan ook te eentonig naar je smaak voelen. Wil je dus toch liever wat meer pit, dan kan je met een gerust hart voor tinten gaan, die naast deze roze liggen. Iets meer rood of bruin als contrastkleur zou in dat geval een hele goede optie zijn. Wel is het dan belangrijk de juiste tint hierbij te kiezen. Maar hoe doe je dit?

Kijken naar pigmenten

Dit doe je door te kijken naar welke pigmenten er in de gekozen kleur zit. Bij het voorbeeld van de derde combinatie (van Little Greene) heb ik drie tinten gebruikt, die in de basis veel van elkaar weg hebben maar toch verschillend zijn. Zo beschikken de ‘China Clay’s’ over de pigmenten rood en bruin. ‘Ashes of Roses’ bevat ook rood, een bruin en zwart. Doordat die rode basis in alle drie de tinten zit, matchen ze perfect met elkaar.

Warme of koude tinten? Maak de juiste keuze! 

Wil je liever een rustige basis met een accentkleur? Dan kan roze ook in dit geval een perfecte match zijn. Omdat kleuren elkaar moeten versterken, is het belangrijk om vooraf te bepalen welke basistinten voor jou belangrijk zijn. Een basis kan bijvoorbeeld een blauw-tint, groen-, grijs- of zandtinten zijn. Welke kleur roze je hierbij combineert, is met iedere basis weer anders. En om het nog ingewikkelder te maken: zelfs als je een basis gekozen hebt (bijvoorbeeld blauw) kan de accentkleur nog verschillen. In de twee voorbeelden hieronder zie je dat ik bij beide voor een blauwe basis ben gegaan. Toch zijn de roze tinten, die ik erbij heb gedaan, totaal anders. 

Waarom?

De eerste twee blauwtinten zijn veel kouder blauw, ze hebben meer pigmenten blauw. Hier past dus ook een roze bij die kouder oogt, dus ook meer blauw pigment bevat. De tweede combinatie is ook blauw, maar veel warmer. Bij deze tinten is de basis van pigmenten nog steeds blauw, maar is er een vleugje paars toegevoegd. In dit geval heb ik dus ook een warme roze gekozen. Dit lijkt natuurlijk allemaal heel logisch, en in de basis is dit het ook. Maar de truc is, dat je moet weten hoe je moet kijken. Door verschillende roze tinten met elkaar te vergelijken, zie je vanzelf warme en koude varianten. Kijk bijvoorbeeld naar mijn eerdere combinatie: koud bij koud en warm bij warm. Wissel ik de tinten met elkaar, dan wordt het geheel compleet anders. Het is niet een combinatie die verkeerd is, of niet zou kunnen. Hij kan alleen beter, mooier en rustiger. 

Behang of wanddecoratie

Met een bepaald kleurenpalet in gedachten is het altijd een goed idee, om eens te kijken wat er in de wereld van behang verkrijgbaar is. Ik zeg bewust “de wereld van”, want er is ontelbaar veel verkrijgbaar. Van uni behang (behang in één kleur), patronen, prints en de meest bijzondere materialen. Het is in deze situatie bijna oneerbiedig om het woord ‘behang’ te gebruiken. In het geval van de prachtige luxe en unieke materialen praat men dan ook dikwijls over wanddecoratie. In deze tijd mag iets bijzonders in huis zeker, want welk kleurenpalet ook als uitgangspunt genomen wordt, er is altijd een prachtig passend behang bij te vinden. 

Terugkerende factor

Zowel in de mode als op interieurgebied zie je vaak trends die terugkeren. In een iets ander jasje weliswaar, maar ook de kleur Roze in je interieur loopt al even mee. In 2017 schreef ik dan ook al een blog over deze kleur in combinatie met blauw. Destijds maakte ik gebruik van de kleur roze in combinatie met een landelijk interieur. Het pastel roze samen met de witte meubels die je in de landelijk stijl veelal ziet, is een perfecte combinatie in deze woonstijl. Het zorgt voor een zacht en rustig geheel en is daarom nog steeds een prachtig voorbeeld van “roze kan altijd!”.

Modern jasje met roze

In de huidige trends zie je dat roze bij vrijwel alle woonstijlen gecombineerd kan worden. Om een voorbeeld te geven, pas ik hem toe in een modern interieur. Zo zie je dat roze ook in deze samenstelling heel goed tot zijn recht komt. In dit geval gaat het om een oudroze tint, die zich in combinatie met deze meubels en diverse tinten voordoet als een nude tint. Een kleur die zich aanpast aan de overige kleuren en perfect in dit plaatje past. Dus zoals ik in de titel van deze blog al zei: “roze, het antwoord op alles!”. Nou, bijna alles ;)


Planten in standaard: Plantsome.nl
Behang: Arte Walls, Focus
Kussens: Claudi, verkrijgbaar in de showroom
Vloerkleed: Brinker Carpets, verkrijgbaar in de showroom

Benieuwd naar andere trends? Houd de blog in de gaten en breng gerust een bezoekje aan de 12.000 m2 grote showroom om de bovenstaande meubels in real life te bekijken.

Tekst: Lisa Voet
Bronnen: Little Greene
Beeldmateriaal: Arte Wallcoverings, Eijffinger, Plantsome, De Ruijtermeubel, Claudi, Brinker Carpets