Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10615 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 5 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

En toen was het ineens januari, de eerste week van 2020! Niet dat meteen de kerstboom en alle versiering eruit gaan, maar begin januari zorgt bij mij altijd voor de nodige interieurkriebels. Met deze nog donkere dagen is het ook wel heel kaal, om alles er zomaar weer uit te gooien. Wat komt er terug voor al die gezellige objecten in de kamer? Wat voor nieuwe plannen heb ik in mijn hoofd en wanneer ga ik starten? Zit jij ook met deze vragen zodra de kerstboom de deur uit is? Misschien kunnen deze tips je helpen aan een fris interieur. Een frisse en gezellige start van een nieuw 2020 allemaal! 

Tip 1 voor een fris interieur: Vervang groen voor iets groens

Met stip op nummer één in mijn tips: het verwijderen van de kerstboom. Heb jij een groot of een klein exemplaar staan? Of je nou een groot of klein exemplaar hebt staan, vroeg of laat moet/gaat hij er toch echt uit. Wat dan overblijft, is een kale en lege plek en het gevoel dat er iets ontbreekt. De oplossing? Vervang dit groen door een mooie plant. Zo raak je niet alleen het ‘kale’ gevoel kwijt, maar haal je ook gelijk meer leven in huis. Ga voor een grote eyecatcher of voor meerdere kleinere exemplaren bij elkaar.  Wil je meer weten over welke plant het beste bij jou als #plantlady past? Ook als je dit totaal niet bent? Lees dan mijn eerdere blog met tips en de top 5 van favoriete planten.

Een plant op stam staand op de grond of juist hangend in een mooie pot aan het plafond; het kan allemaal!
Een plant op stam staand op de grond of juist hangend in een mooie pot aan het plafond; het kan allemaal!

Tip 2: Balans in verlichting

Zeg maar dag tegen alle kleine, gezellige lampjes. Want denk je aan kerst, dan denk je aan kerstverlichting in de boom, zowel buiten als in huis. En nu alle kerstdecoratie langzaam weer gaat verdwijnen, horen deze gezellige lampjes daar natuurlijk ook bij. Voor een fris interieur in 2020 is het hoog tijd om eens te kijken of je verlichting in huis nog wel klopt. In eerdere blogs benoemde ik het al eens: een goed lichtplan is iets, wat je interieur kan maken of breken. Kijk goed naar je basisverlichting: heb je die in iedere ruimte? Zo ja, ga dan voor goede sfeerverlichting. Juist nu de dagen nog kort zijn, geeft een mooie tafellamp op je tv-meubel, een wandlamp bij je bank of een fraaie pot met planten voorzien van verlichting in je kast precies dat knusse, wat je in deze januarimaand goed kunt gebruiken. Hier lees je meer over het verschil of juist de balans tussen verschillende types verlichting.

Van tafellampen tot hangende plafondlampen, ze hoeven anno 2020 niet meer saai te zijn. Tafellamp collada
Van tafellampen tot hangende plafondlampen, ze hoeven anno 2020 niet meer saai te zijn. Hanglamp Erez
Van tafellampen tot hangende plafondlampen, ze hoeven anno 2020 niet meer saai te zijn. Arthur lamp
Van tafellampen tot hangende plafondlampen, ze hoeven anno 2020 niet meer saai te zijn. Hanglamp wickerball

Van tafellampen tot hangende plafondlampen, ze hoeven anno 2020 niet meer saai te zijn.

Tip 3: Start met de ‘Finishing touch’

Je frisse interieur kan in het nieuwe jaar misschien wat leeg ogen, maar met (nieuwe) accessoires vul je dat snel op. Woonaccessoires zijn namelijk dé finishing touch in huis. Het geeft net dat beetje extra sfeer in je interieur. Vernieuwen kan in kleine gebaren met andere kandelaars of waxinelichthouders, nieuwe fotolijstjes of lekker frisse, nieuwe kussens op de bank. Natuurlijk kunnen accessoires ook groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ander kunstobject boven je bank, een nieuw vloerkleed of vervang de potten van je planten. Mijn tip: kijk vooral kritisch naar alle accessoires die je wilt terugplaatsen. Zijn ze nog mooi en wil je het graag houden, maar mist het net de finishing touch? Zoek dan naar goede aanvullingen om deze items te versterken. Kom je echter direct tot de conclusie dat ze hun beste tijd hebben gehad? Doe ze dan ook gelijk weg! Je kunt tegenwoordig zowel met een klein als groot budget overal terecht voor nieuwe leuke items. Kijk goed om je heen en doe overal inspiratie op.

Slechts een paar voorbeelden van bijzondere wanddecoratie. Wandkleed splash
Slechts een paar voorbeelden van bijzondere wanddecoratie. Spiegel cloud myme.
Slechts een paar voorbeelden van bijzondere wanddecoratie. Shelfmate wijnrek

Slechts een paar voorbeelden van bijzondere wanddecoratie. 

Tip 4: Beken kleur voor een fris interieur

Al diverse keren is deze tip voorbijgekomen, maar ik blijf hem herhalen: kleur, in welke vorm dan ook, is zó belangrijk voor een warm en fijn interieur. Omdat er niets persoonlijkers is dan kleur, is het belangrijk dat je een kleur kiest die dicht bij jezelf staat. Dit betekent overigens niet dat je voor de veilige weg hoeft te gaan. Net een tint donkerder, lichter of van de kleur af zal al een verrassend effect geven. Zoek kleur in kussens en accessoires, schilder een muur of 2 muren of 3… Ga voor een eyecatcher in de vorm van een bank of een ander meubel. Hoe gek je het ook bedenkt; het kan allemaal!

 Voeg kleur toe in accessoires zoals Design on Stock dit doet of juist op de manier van Bert Plantagie met wanden in twee kleuren.
 Voeg kleur toe in accessoires zoals Design on Stock dit doet of juist op de manier van Bert Plantagie met wanden in twee kleuren.

Voeg kleur toe in accessoires zoals Design on Stock dit doet of juist op de manier van Bert Plantagie met wanden in twee kleuren.

Tip 5: Orde in de chaos

Zonder dat we het doorhebben, liggen er zoveel spullen in ons huis. Een stapeltje met papieren hier, een hoekje met losse rommeltjes daar. Hoog tijd om alles te ordenen en op te ruimen. Ze zeggen niet voor niets: “Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd”. Dus pak een vuilniszak en ga ordenen, sorteren en weggooien. Mijn voorkeur is vooral dat laatste. Want wat is er heerlijker dan ruimte maken en je te ontdoen van onnodige spullen? Alles wat overblijft, mag natuurlijk een mooi vast plekje krijgen. In een open kast of veilig achter een deurtje. Ik heb een aantal juweeltjes voor je uitgezocht. Deze kasten zijn niet alleen functioneel, maar staan ook prachtig in je interieur. 

Open of gesloten kasten, modern of klassiek; in ieder interieur past een perfecte kast. Wandkast blackbone.
Open of gesloten kasten, modern of klassiek; in ieder interieur past een perfecte kast. Wandkast modular.
Open of gesloten kasten, modern of klassiek; in ieder interieur past een perfecte kast. bergkast montani
Open of gesloten kasten, modern of klassiek; in ieder interieur past een perfecte kast. Vitrinekast ten.

Open of gesloten kasten, modern of klassiek; in ieder interieur past een perfecte kast

Reserveer een gratis uur interieuradvies

Wil je 2020 graag beginnen met een fris interieur, maar kom je er ondanks deze tips niet uit? Als interieurarchitect besef ik meer dan anderen, dat elk interieur anders is. Net als zijn bewoners. Een interieur is heel persoonlijk en het interieuradvies daarbij dus ook. Voor een uur persoonlijk en onafhankelijk interieuradvies kun je iedere vrijdagmiddag en zaterdag bij mij terecht. Maak een afspraak via de online agenda en wie weet help ik je aan het begin van dit nieuwe jaar met het opfrissen van je interieur.

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Beeldmateriaal: Planten – 123planten.nl, Selectie van meubels en accessoires – De Ruijtermeubel, Beeld bij kleur bekennen – Design on Stock & Bert Plantagie


Lisa Voet

Interieurarchitect

Interieurarchitect Lisa Voet heeft als professioneel adviseur een frisse kijk op interieurs en woontrends.