Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10592 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 5 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Je ziet hem eigenlijk al jaren in de (Nederlandse) interieurs. Sterker nog, ik ben zelfs opgegroeid met zo’n exemplaar in mijn ouderlijk huis. De ronde eetkamertafel, wat zijn ze mooi en ook zeker praktisch. Nu de ronde tafel een heuse opmars in het interieur anno nu heeft gemaakt, is er steeds meer keuze aan materialen, kleuren en pootsoorten. En of het over een ronde eetkamertafel, salontafel of kleine bijzettafels gaat; rond kan altijd! De ronde tafel is op dit moment zelfs een echte musthave te noemen. En niet onterecht!

Stijlvolle en slimme ronde tafels

Een ronde tafel is niet alleen mooi, maar het is ook nog eens heel slim om te kiezen voor zo’n exemplaar in je interieur. Hij neemt namelijk veel minder ruimte in, dan zijn rechthoekige neef. Natuurlijk heb je wel met de diameter van het blad te maken. Bij het plaatsen van een ronde tafel ga je de breedte in en niet de lengte, zoals bij een rechthoekige tafel. Je vult de ruimte heel anders, waardoor je in de meeste gevallen veel voordeliger uit bent. 

Ronde eetkamertafel

Functioneel en mooi

Als je de keuze hebt gemaakt om voor een ronde tafel te gaan, wat is dan de volgende stap? Kies je voor een ronde salontafel of een ronde eettafel? In geval van het laatste zijn alle keuzes daarmee nog lang niet gemaakt. Een eettafel moet natuurlijk functioneel zijn. Toch is het niet voor niets dat sinds de 20ste eeuw de term ‘form follows function’  in de moderne architectuurwereld wordt gebruikt. Deze term wil zeggen, dat de vorm (het ontwerp) en zijn functie in elkaars verlengde liggen. Iets hoeft niet perse alleen maar functioneel of juist uitsluitend mooi te zijn, de combinatie van beide is natuurlijk waar wij voor gaan. Een heel moderne, minimalistische en strakke tafel kan ook zeker heel functioneel zijn. Zo heeft bijvoorbeeld een tafel met een blad van HPL (Hogedruklaminaat) een heel moderne uitstraling, maar hij is daarbij ook erg functioneel: er mag en vooral kán op worden geleefd. En of je nu kiest voor een massief of verfijnd blad, dezelfde keuzes gelden ook voor het onderstel.

Houten ronde tafel
Ronde salontafel

Praktische zaken 

Heb je een tafel nodig waar je even snel met z’n tweetjes aan kunt ontbijten of wil je een ronde eetkamertafel waaraan je met 6 personen lekker uitgebreid kunt dineren en natafelen? Voor deze beide gevallen heb je niet alleen een ander type tafel nodig, maar ook de maat is hierbij een belangrijk gegeven. Bij het kiezen van een ronde eetkamertafel is het belangrijk deze twee factoren in acht te nemen. Maar nog het allerbelangrijkste is: hoeveel ruimte heb je in je interieur voor deze tafel beschikbaar? Om dat te kunnen bepalen, doe je het volgende: meet de totale ruimte op, waar de tafel komt te staan. Hou met het plaatsen van de eetkamerstoelen rekening met 80 tot 100 cm vanaf het tafelblad tot de muur of een ander meubelstuk. Al naar gelang de situatie bij jou thuis. Hiermee weet je namelijk zeker, dat je er gemakkelijk in en uit kunt schuiven.

De diameter van de tafel is dus erg belangrijk in dit verhaal. Hoe groter deze maat is, des te meer mensen eraan kunnen plaatsnemen. Heb je een tafel waaraan je 6 personen wilt zetten, dan kun je bij een rechthoekige tafel voor een lengte van 200 of 220 cm gaan. Bij een ronde eettafel moet je dan denken aan een diameter van 140 à 150 cm. Zie de onderstaande tekening om een idee van de afmetingen te krijgen in relatie tot het aantal personen, dat aan een ronde tafel past.

Iets subtieler?

Het kan natuurlijk zijn dat je voorkeur bij een ronde tafel ligt, maar je deze vorm als eetkamertafel eigenlijk niet ziet zitten. Een subtielere optie zou dan een salontafel of bijzettafels met een ronde vorm kunnen zijn. Een prima oplossing, om de hoekige en harde vormen uit een zithoek te halen. En of je hierbij nou gaat voor één grote ronde salontafel of meerdere kleintjes bij elkaar; het kan allemaal! Wil je meer lezen over verschillende types en soorten salontafels? Lees dan hier (vind de salontafel die bij je past) mijn eerdere blogs over salontafels.

Naast alle in deze blog getoonde tafels staan er natuurlijk veel meer ronde eetkamertafels en salontafels in de winkel van De Ruijtermeubel. Kijk, probeer en laat je inspireren in hun showroom. En vraag vooral naar alle keuzemogelijkheden voor andere materialen, kleuren en maten. Met mijn tips erbij kom je dan zeker tot jouw ideale ronde tafel!

Tekst: Interieur architect Lisa Voet
Beeldmateriaal: De ruijtermeubel, In.House, Pode, maatvoering tafels Lisa Voet