.

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

In tijden als deze verlangen we meer dan ooit om naar buiten te gaan. Of het voor het aantal stappen op de stappenteller is of juist om het gevoel van de natuur te ervaren, we willen het allemaal. Het is dan ook niet gek dat wij thuis een comfortabele omgeving willen creëren en steeds meer van dat “buiten” naar binnen halen. Of het gaat om grote exemplaren of meerdere kleine gegroepeerd, planten in je interieur zijn hot! In deze blog vertel ik je meer over de musthaves op het gebied van planten

Wat zorgt ervoor dat een plant een musthave wordt? Hier zijn, in mijn beleving, meerdere factoren voor nodig. Ze moeten opvallen, in vele interieurs toepasbaar zijn in zijn grootte en als een ware kameleon in iedere woonkamer (ongeacht wat je woonstijl of kleurpallet is) prachtig tot zijn recht komen. Als interieurarchitect en stylist ben ik heel graag met planten in de weer. Of het gaat om de echte exemplaren of om een botanisch behang, planten in je interieur kunnen altijd! 

De combinatie van planten en een botanisch behang zorgt voor extra sfeer

Grote planten in je interieur

De Kentia Forsteriana is een prachtige palm. En niet zomaar één. Hij staat op stam en dat maakt hem nog mooier dan de “gewone” versie. De plant staat met stipt op nummer 1 in mijn lijstje met favorieten planten in je interieur. Als ik hier toch plek voor zou hebben in mijn woning, zou ik deze direct aanschaffen. De volgende musthave is er ook echt één die in een “Pinterest” interieur niet mag ontbreken. De Strelizia Nicolai is met zijn grote bladeren en volume een echte eyecatcher. Deze plant is in veel verschillende groottes verkrijgbaar, maar ik vind hem het allermooiste in een flink formaat. In een hoge pot of lage mand, deze plant moet echt in jouw huis. Een plant die bij vele nog niet zo hoog op het verlanglijstje staat maar echt in dit lijstje hoort, is de Aralia Polyscias. Dit is een verfijnde plant die door zijn kleine groene of ronde paarse bladeren en stevige op een boompje lijkt. Juist daarom vind ik deze plant gaaf en staat het op mijn lijstje met planten in je interieur.

Strelizia Nicolai
planten in je interieur
Kentia Forsteriana
Aralia Polyscias

De mooiste schaduwplanten

We hebben allemaal plekken in huis waar het iets donkerder is dan voor een raam. Ik zeg bewust voor een raam. Het kan namelijk nog steeds donker zijn naast een raam. Zo kan het voorkomen dat er geen direct zonlicht komt in het midden van een woning. Op deze plekken zijn schaduwplanten erg geschikt. In het rijtje van mijn favorieten komt natuurlijk de Calathea voor. Met zijn prachtige tekeningen op het blad mag deze niet ontbreken op een schaduwrijke plek in huis. Het is een perfecte plant in je interieur die in verschillende soorten verkrijgbaar is. Familie van de welbekende gatenplant is de Philodendron Xanadu. Door zijn langwerpige blad en omdat hij op stam staat, is dit een unieke verschijning. Het is een favoriet bij mij in huis. Op de foto zie je dat deze plant in mijn woonkamer een fijne plek in de schaduw gekregen heeft. Mijn derde favoriete plant in je interieur is een cactus, en dan vooral de grote exemplaren. De Euphorbia Erytrea is er zo’n een en staat prachtig in zowel een modern als landelijk interieur.

Calathea Makoyana
Euphorbia Erytrea
planten in je interieur
Philodendron Xanadu

Hangplanten die altijd kunnen

Bovenop een kast, hangend aan het plafond, laag of hoog in een ruimte, een hangplant kan altijd! Ook hier kan je kiezen tussen grote en kleine exemplaren. Een groot exemplaar zoals een Scindapsus Pictus Trebie hang je op terwijl je een kleintje prima op of in een kast kunt plaatsen. Al jaren ben ik een groot fan van de Kokodama Monstera. In deze versie zie je de typische gatenplant in het klein en hangt in een volledig ecologische kokosvezelpot. Hang hem alleen of met andere exemplaren en klaar is je lege hoekje in je kamer. Ook de zaagcactus (Epiphyllum Anguliger) is ook een mooie plant in je interieur. Het is een stoere hangplant waar altijd een plaatsje voor te vinden is.

planten in je interieur
Kokodama Monstera
Scindapsus Pictus Trebie
planten in je interieur
Epiphyllum Anguliger

Het kiezen van de juiste plant in je interieur

Naast mijn favorieten, zijn er ook veel andere planten verkrijgbaar. Wanneer je een plant in je interieur zoekt, is het belangrijk om rekening te houden met de standplaats. Kun je wel wat hulp gebruiken en ben je op zoek naar de juiste informatie (denk aan water geven en verzorging) van een plant? Kijk dan op 123planten.nl. Hier kun je écht alles vinden over deze groene vriendjes. En dat niet alleen, ze hebben ook nog waanzinnig mooie planten!

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Bron: 123planten.nl
Beeldmateriaal:
123planten.nl + eigen foto’s van Lisa Voet


Lisa Voet

InterieurarchitectInterieurarchitect Lisa Voet heeft als professioneel adviseur een frisse kijk op interieurs en woontrends.