Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10592 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 3 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Dat de kleur blauw al jaren een goede kleur is in het interieurvak, is niets nieuws. Maar sinds Flexa de kleur Denim Drift heeft verkozen tot Kleur van het Jaar 2017 en Histor voor de kleur Dorade is gegaan, is kleur bekennen met blauw als interieurkleur niet meer weg te denken!

De tot Kleur van het Jaar 2017 verkozen kleuren zijn beide vergrijzingen. Nog steeds intens van kleur, maar licht afgezwakt. Beide passen perfect in een interieur, zorgen voor een sfeervolle uitstraling zonder te veel aanwezig te zijn. De kracht van zowel Denim Drift als Dorade is, dat ze in combinatie met andere kleuren net weer anders ogen. Toch geldt dit ook voor andere kleuren. De kracht ligt namelijk in het combineren van kleuren, die elkaar versterken.

kleuren denim drift en dorado

“Verliefd op een kleur? Zorg altijd eerst, dat je een staaltje hiervan tegen de betreffende muur aanhoudt. Door lichtinval in de kamer of de kleur van de overige muren kan de kleur van je keuze volledig anders uitpakken, dan je op het staaltje in de winkel ziet. Handig om dit te weten, voor je de verf aanschaft.”

Soorten blauw

Doordat er veel verschillende kleuren blauw zijn, is er in ieder interieur een variatie toepasbaar. Denk aan een ‘verwitting’; dit zijn de kleuren waarin veel wit zit. Vaak de pasteltinten of de kleuren boven in een standaard kleurenstaal. Je kunt gaan voor een verzadigde kleur, dan zit er veel kleurpigment in en is hij krachtig van kleur. Je kunt ook kijken naar een vergrijsde tint. De naam zegt het al: het is een grijze variant van deze kleur. Ik krijg weleens de vraag of ik een persoonlijke voorkeur heb voor één van deze kleurvariaties, maar eerlijk gezegd heb ik die niet. Natuurlijk heb ik wel een voorkeur als het gaat om welke kleur blauw bij welk interieur zou passen. Dit is helemaal afhankelijk van wat je wilt bereiken, de sfeer maar ook de meubels en overige kleuren.

Kleuren bekennen

Wat mij opvalt is, dat ‘wij’ moeilijk kleur durven bekennen. Meestal wordt er gekozen voor een zachte aardetint of grijstinten in het interieur. Wanneer er dan toch kleur aan het interieur wordt toegevoegd, gebeurt dat met accessoires. “Als je het zat bent, kan je het zo weer aanpassen,” wordt er dan dikwijls gezegd. Jammer vind ik dit. Als je juist een sterk kleurenpallet kiest, zorg je voor meer gelaagdheid in je interieur. Het maakt het spannender, unieker en zorgt er bovendien voor dat je het niet snel zat bent.

In de selectie hieronder zie je een aantal voorbeelden van deze paletten. Verschillende kleurvariaties, maar allemaal met de trendkleur blauw.

Door voor een combinatie van een coole tint, in dit geval blauw, en een warme tint te gaan krijg je een harmonieuze samenhang. Op deze manier komt de focus op het geheel te liggen en niet alleen op die ene kleur op de muur of als accessoires. Maak er een warm en speels geheel van en zorg dat de materialen van de meubels goed meedoen met dit kleurenspel. Hou altijd in gedachte dat een interieur net zo uniek is als de bewoners zelf, dus kies bij het kleur bekennen een kleur blauw die bij jou past. Want welke smaak of stijl jou ook aanspreekt, iedereen houdt van kleur in zijn of haar leven. Ik zeg: “Hup, pak die kwast en weg met die witte muren!”

Tekst: Interieurarchitect Lisa
Beeldmateriaal: Bert Plantagie, Design On Stock, Pode

[lisa_block]

GEEN ACTIE MEER MISLOPEN

Nooit meer inspirerende woontips, de laatste woontrends of mooie acties missen? Meld je dan snel aan voor onze digitale nieuwsbrief.