.

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

De tijd dat tafels alleen een houten blad konden hebben is voorbij. Een trend die bij een steeds groter publiek in trek is, is een keramiek tafelblad. Dat is niet vreemd als je de eigenschappen van dit materiaal hoort. Ook ik ben enthousiast over deze woontrend. In deze blog leg ik jou uit waarom.

Eerlijk is eerlijk, het verbaasde mij toen ik voor eerst keramiek als tafelbladen zag op de grote beurzen. Keramiek is een prachtig materiaal wat vooral voor (vloer)tegels, keukenbladen en potten/vazen gebruikt wordt. Ik was dan ook positief verrast toen ik alle toepassingen, kleuren en mogelijkheden zag.  Het was vernieuwend, luxe en had een unieke uitstraling. Ik wist dan ook direct dat dit een succes zou worden in de interieurwereld.

keramiek tafelblad
O.a. Bert Plantagie heeft prachtige tafels met een keramiek tafelblad

Hoe ontstaat keramiek?

Het hoofdbestandsdeel van keramiek is klei. Dit wordt samen met mineralen, pigmenten en andere bestandsdelen onder hoge druk geperst. Doordat deze grondstoffen gebakken worden op hoge temperatuur ontstaat er een licht en extreem sterk materiaal met een steenachtige uitstraling.

keramiek tafelblad
Keramiek is zo dun, maar toch zo sterk!

Eigenschappen van een keramiek tafelblad

Een keramiek tafelblad heeft dus niet alleen een prachtige uitstraling, maar is ook nog eens sterk. Wat zijn deze praktische eigenschappen dan? Wist je bijvoorbeeld dat keramiek bestand is tegen zeer hoge en lage temperaturen. Je kunt met gemak je hete pan zo op tafel zetten.  Ook beschikt keramiek over een krasvastheid met een hardheid van 9. Er is slechts één materiaal dat een hogere stoot-, slag- en krasvastheid heeft en dat is diamant! Bovendien is keramiek zeer hygiënisch. Je kan je levensmiddelen direct op het tafelblad leggen, zonder je zorgen te maken over de producten of de tafel zelf. Vlekken zijn ook geen probleem. Met slechts één beweging (en in het ergste geval huishoudelijke zeep) krijg je het blad weer schoon. Ideaal! Ook is de tafel UV- en waterbestendig. Allemaal eigenschappen die ideaal zijn voor een tafelblad.

keramiek als tafelblad
Ook deze ronde Dekton tafel van Bert Plantagie is een lust voor het oog

Keramiek als tafelblad is veel gemakkelijker dan marmer

Ben jij, net als velen verliefd, op marmer? Marmer kan zowel licht als donker geleverd worden en bevat veel kleurscharkeringen en aders. Het is een populair materiaal voor tafels. Het enige jammere is dat marmer niet bekend staat om zijn kleurvastheid en gebruiksvriendelijkheid. Keramiek is anders! Dit materiaal kan met een marmerlook geleverd worden en bevat, zoals je al kon lezen, over allerlei belangrijke eigenschappen. Dit materiaal is dus niet alleen praktisch, maar ook chic en eigentijds.

Eettafel Stella marmer
keramisch tafelblad
Marmer als tafelblad is niet de gebruiksvriendelijke optie, keramiek is dat welEettafel Stella

Waarmee combineer je een keramiek tafelblad?

Keramiek staat bekend om de strakke, moderne uitstraling. Het leuke is dat, keramiek in vrijwel ieder interieur toepasbaar is. Hou je van design of houten meubels? Heb je veel of weinig kleur in huis? Met de grote hoeveelheid mogelijkheden in kleuren en type tafels kan je keramiek als tafelblad echt eigen maken. Een keramiek tafelblad gaat bijvoorbeeld heel goed met leer in een industriële sfeer. Met een grove stof op de eetkamerstoelen maak je de tafel ineens huiselijker en past deze gemakkelijk in een modern of zelfs in een landelijke sfeer.

Zelfs in een landelijk interieur staat een keramieken tafel prachtig

Salontafels van keramiek kunnen altijd

Wie denkt dat een keramiek tafelblad alleen voor de eettafel kan, heeft het mis. Juist als salontafel is keramiek een hele goede optie. Liefhebbers van houten meubels kunnen soms lastig kiezen als het gaat om de salontafel, “Wat voor materiaal past bij al dat hout?”, hoor ik dan ook vaak. Het juiste antwoord is keramiek! Leg onder de salontafels een groot vloerkleed en je creëert direct een huiselijk gevoel.

Kom inspiratie opdoen in de showroom!

Ben je benieuwd of keramiek als tafelblad ook in jouw interieur past? Kom een kijkje nemen in onze showroom en ontdek de grote hoeveelheid aan mogelijkheden.

Tekst: Lisa Voet
Beelden: Bert Plantagie, Henders & Hazel

[instagram-feed]