Leestijd: 4 minuten

Woontips

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

In grote woonkamers passen grote banken. Is “een kleine ruimte, kleine hoekbank” dan ook het geval? Ik vind van niet! Wat voor type bank het beste in een kleine ruimte past, hangt af van verschillende factoren. Ruimtelijkheid, routing en aantal bewoners zijn hierin belangrijk. Kleine hoekbanken, rechte banken, hoe plaats je ze een waar moet je op letten? In deze blog geeft Lisa tips voor banken in kleine woonkamers.

Ruimtelijke indeling

In een kleine woonkamer is het soms lastig in te schatten hoe groot je meubels kunnen worden. Om een goed beeld te krijgen is, het belangrijk om de gehele kamer in kaart te brengen. Door te focussen op het grotere geheel, weet je direct hoe je met je andere meubels uit gaat komen. Zo weet je meteen of de verhouding van je woonkamer en eetkamer kloppen en deze twee functies elkaar niet in de weg zitten. Met oog op ruimtelijkheid vind ik het belangrijk dat een woonkamer altijd genoeg ‘lucht’ heeft. Ruimte tussen meubels is een belangrijke factor. Als het gaat om loopruimte (ook wel verkeersruimte) hou ik altijd minimaal 1 meter aan. In een kleine woonkamer is dit vaak iets minder. Dit is niet erg, zolang je de zichtlijnen en looplijnen niet uit het oog verliest.

Plaats een hoekbank los in de ruimte
Het liefst plaats je de bank los in de ruimte. Kan dit niet? Zorg dan voor lucht rondom de bank.

Een kleine hoekbank of een rechte bank?

Of het beter is om voor een rechte bank te gaan i.p.v. een kleine hoekbank is soms lastig te zeggen. Laat ik als eerst zeggen dat er geen goede of slechte keuze is. Als jij het liefst onderuitgezakt en chillend tv kijkt, is het behouden van ruimtelijkheid iets minder belangrijk. Of ik het als ontwerper verstandig vind, is wat anders. Toch is er, ook in een kleine ruimte, vaak meer mogelijk dan je denkt. Een rechte bank geeft vaak ruimte voor een extra fauteuil, waardoor je een speels geheel kunt vormen. Toch kan een kleine hoekbank zeer geschikt zijn voor een kleine woonkamer. Het voordeel van een mini hoekbank is dat je de ruimte direct vult en verder niets extra’s nodig hebt.

Kies de divan bank als alternatief

Het is misschien niet de bank waar je als eerst aan denkt. Toch is een divan, net als een kleine hoekbank, heel geschikt is voor een kleine ruimte. Een divan heeft met de arm-, en rugleuning het comfort van een rechte bank. Een divan heeft een open stuk. Dit zorgt voor de ruimtelijkheid in kleine ruimtes en geeft net dat extra beetje lucht. Combineer een divan met een lekkere fauteuil voor een extra zitplek in de woonkamer. Of kies een tweede bankje wanneer je iets meer ruimte hebt. Hoe dan ook, de divan is perfect voor een heerlijke woonkamer!

Ruimtelijk en toch een extra zitplek. Een divan is perfect!
Ruimtelijk en toch een extra zitplek. Een divan is perfect!

Je kunt zelf jouw ideale hoekbank of divan samenstellen. Voor welke optie ga jij?

ontwerp zelf jouw kleine hoekbank of divan
Hoekbank Barlio is er verschillende opstellingen.

Kleine hoekbank op pootjes

Een favoriet, helemaal in kleinere ruimtes, is toch wel de bank op pootjes. Doordat je optisch onder de bank door kunt kijken, creëer je lucht en veel ruimtelijkheid. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel banken die op een pootje staan, waardoor je goed kunt vergelijken welke bank het beste bij je past. Overigens is een bank op pootjes niet alleen heel mooi om te zien, het wordt ook als praktisch ervaren doordat je makkelijk onder de bank kunt stofzuigen. Van dat soort praktische pluspunten wordt iedereen toch blij?

Creëer meer ruimte door te kiezen voor een bank op pootjes

Top 5 (hoek)banken voor kleine ruimtes

Of je een bank mooi vindt, het lekker zit en of het jou woonkamer past is natuurlijk heel erg persoonlijk. Wist je dat vrijwel iedere bank in verschillende maten en opstellingen te verkrijgen is? Zo kun je dus vaak kiezen voor een kleine hoekbank. Ook materialen en kleuren zijn heel goed naar smaak samen te stellen in de winkel. Dus wil je een mini hoekbank of toch een recht model, een donkere of lichte kleur of liever echt laag op de grond? Door de grote hoeveelheid opties past vrijwel iedere bank in de showroom bij jou thuis.

Kleine hoekbank interieuradvies

Extra advies nodig over een kleine hoekbank?

Denk je na het lezen van de bovenstaande tips toch meer advies nodig te hebben om een kleine hoekbank in jouw woning te vinden? Of het gaat om de indeling, de juiste maat van meubels bepalen, materialen selecteren of het maken van de mooiste kleurencombinaties, wij helpen graag! Reserveer een interieuradvies via onze website en laat één van onze ontwerpers je inspireren en antwoord geven op al jouw interieurvragen.

Tekst: Lisa Voet
Afbeeldingen: Bodilson, By-Boo, Henders & Hazel, IN.HOUSE

Error in de.ruijtermeubel account. API error: Any of the pages_read_engagement, pages_manage_metadata, pages_read_user_content, pages_manage_ads, pages_show_list or pages_messaging permission(s) must be granted before impersonating a user's page.