.

Leestijd: 4 minuten

Woonstijlen en trends

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Ook dit jaar hebben de kleurexperts van Flexa weer hard gewerkt aan een nieuwe kleur van het jaar. Een kleur die aansluit bij onze behoeftes, wensen en vooral bij de stemming van dit moment. De kleur van het jaar 2023 is Wild Wonder, een positieve, warme tint die op de natuur geïnspireerd is. Een kleur die je misschien niet snel zelf zou kiezen, maar in combinatie met vier aanvullende paletten prachtig!

Het verhaal achter kleur van het jaar Wild Wonder

Voor het ontwikkelen van de 20ste kleur van het jaar werden alle internationale design-experts weer ingeschakeld om deze kleur weer tot een succes te maken. Dit jaar staat ‘de magie van de natuur’ centraal. De natuur die afgelopen jaren steeds belangrijker voor ons is geworden. De aarde is de bron van alles, zo vonden de experts het belangrijk om een ode te brengen aan moedernatuur. Met de 4 verschillende bijbehorende paletten zie je hoe de natuur zich op verschillende manieren tot ons verhoudt. “Ons verhaal voor 2023 is er om je te helpen om de wonderen van de natuur te vertalen naar jouw huis”, aldus Heleen van Gent, Creatief Directeur van Flexa ColorLab.

flexa kleur van het jaar staaltjes
Al deze tinten ademen natuur, toch?

De vier ontwikkelde paletten

Behalve het ontwikkelen van een nieuwe kleur van het jaar creëert het Flexa Colorlab al meer dan 30 jaar trends waarin kleur centraal staan. Ook dit jaar vertalen deze trends zich in 4 duidelijke paletten van nieuwe en bestaande interieurkleuren. Ieder palet bestaat uit 10 kleuren waaronder de kleur Wild Wonder. Kleuren die zeer toepasbaar zijn in huis en juist door het gehele palet perfect in balans zijn. De trends staan voor verschillende emoties en gevoelens en dus ook andere toepassingen in huis. Hier de vier trends gebaseerd op ‘Wild Wonder’ op een rijtje:

flexa 4 kleurpatronen 2023
De relatie van Wild Wonder is bij iedere trend weer anders, dat maakt een trend toepasbaar voor iedereen.

Hét Flexa Kleurtrends 2023 palet; Lush

Binnen de 4 trends is er altijd 1 palet wat benoemd wordt tot ‘Het kleur van het jaar’ palet. In dit geval is dat het kleurpalet ‘Lush’. Een palet wat gerelateerd is aan de voedende rol van de natuur op onze gezondheid. We weten tenslotte al jaren dat natuur positieve invloed heeft op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Het effect is zelfs zo groot dat ‘de natuur ingaan’ zelfs als therapie voorgeschreven kan worden door artsen. Het Lush kleurpalet bestaat uit 10 tinten geïnspireerd op tuinen en bossen. De groene, bruintinten vormen een prachtig zacht palet wat in combinatie met de zachte lila (bijna lavendel achtige) tonen een kalm maar opgewekt gevoel geven en ons herinneren aan die fijne plek in de natuur.

sfeerfoto van kleur van het jaar flexa
De positieve invloed van de natuur komt het sterkste tot uiting in kleurtrend Lush.

Buzz kleurtrend

De vrolijke tinten in dit palet vallen direct op. Dit, iets zoete, maar warme palet brengt een fris maar toch huiselijk gevoel in huis. Deze trend is geïnspireerd op natuurlijke energie en biodiversiteit van weiden, prairies en graslanden. De vrolijke tinten zoals de roze en oranje tinten kunnen heel goed alleen of in kleurrijke combinaties gebruikt worden.

kleurenfoto inspiratie bush flexa
De zoetheid spat van je scherm bij het zien van kleurtrend Buzz. Ik hou er van, jij ook?

Raw kleurtrend

Dit kleurpalet past prachtig bij het najaar. Stro, paddenstoelen, bruin, oker en andere houtachtige tinten vormen de basis van dit palet. Het zijn de rijke natuurlijke tinten die nooit overheersen en altijd kunnen. Dit palet kun je in huis in iedere ruimte toepassen om meer karakter toe te voegen.

sfeerfoto van kleur flexa raw
Stoer, warm en vol van karakter, dat is dit palet Raw.

Flow kleurtrend

Deze trend is overduidelijk de friste van alle vier de paletten. Het flow palet is geïnspireerd op golven en de natuurlijke ritmes van de aarde, ze brengen rust en balans in huis. De tinten van schelpen, grind en zand, warme neutralen die fris en tijdloos aanvoelen. En zeg nou eerlijk, dit gevoel is toch overduidelijk bij het zien van deze ruimtes?

sfeerfoto van kleurtrend flexa flow
Duidelijk de friste van het stel, past dit palet bij jou?

Flexa Wild Wonder en alle kleurtrends toepassen

Wil jij deze kleur van het jaar toepassen in huis maar kun je wel wat hulp gebruiken? Flexa heeft ook van deze nieuwe ‘Kleur van het jaar’ kleurtesters uitgebracht waardoor jij deze kleur met gemak bij je thuis kunt proberen. Een tip van mij: scoor een schilderdoekje en voorzien deze van twee lagen Wild Wonder. Zet deze op verschillende plekken in huis. Zo kun je deze kleur op iedere positie op jou muur zien. Ook kun je deze vanaf nu meenemen naar je favoriete woonwinkel (De Ruijtermeubel natuurlijk) om accessoires en stoffen van meubels passend bij deze kleur te vinden.

Toch nog een extra interieurtips nodig? Plan gerust een vrijblijvend advies bij mij of mijn collega’s. Want ook zij hebben Wild Wonder liggen en zijn helemaal op de hoogte van de prachtige trends. Wij helpen je met het creëren van jouw mooiste palet en de allermooiste toepassingen in jouw huis!

verven met het kleur van het jaar advies

Bron: Flexa