Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10569 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Wooninspiratie

Flexa Kleur van het Jaar 2020 is Tranquil Dawn

Ieder jaar is dit weer een moment om naar uit te kijken. Iets waar de interieur- en designexperts enorm naar uitkijken, terwijl de ‘normale’ mens soms nog moet wennen aan de beslissingen van voorgaande jaren. Ik heb het niet over zomaar een beslissing, het gaat over de Flexa Kleur van het Jaar. Een kleur die dit jaar in het teken staat van kalmte en helderheid. ‘Tranquil Dawn’, zo heet deze kleur. De gedachte achter deze kleur, hoe je hem toepast en waarom ik het de perfecte kleur voor 2020 vind, leg ik je hieronder allemaal uit.

Jaarlijks fenomeen in de interieurwereld

Ieder jaar wordt er naar aanleiding van het wereldwijde trendonderzoek ColourFutures van AkoNobel weer een Kleur van het Jaar uitgeroepen. Tijdens dit onderzoek komen alle Flexa-kleurspecialisten – denk aan internationale designexperts en architecten – samen om wereldwijde trends te bespreken. Trends die ons bezighouden, wat wij in de mode zien en trends waarmee wij allemaal te maken zullen krijgen. Deze ontdekkingen en/of inzichten vertalen zij uiteindelijk naar één hoofdkleur voor het nieuwe jaar 2020. Vanuit deze Kleur van het jaar ontwikkelen zij ieder jaar weer vier heerlijke paletten waarbij je de sfeer en het gevoel in huis nog meer kunt versterken. En misschien nog wel belangrijker: vier paletten die qua sfeer en stijl betreft totaal anders kunnen uitpakken en dus iedereen zullen aanspreken.

De Flexa Kleurexperts aan het werk

Een nieuw decennium start met ‘The human touch’

2020 zal niet zomaar een nieuw jaar zijn. Het is het begin van een nieuw decennium, een nieuwe wereld, een nieuwe start. “Er is behoefte aan positieve connecties en relaties in de ‘echte’ wereld. Terwijl de wereld juist meer en meer gedigitaliseerd en oppervlakkiger wordt. Wat maakt ons nou écht menselijk?” aldus kleurexpert Heleen van Gent. De kleurexperts van Flexa hebben zich om deze reden laten inspireren door de kleuren die het ochtendlicht met zich meebrengt. De nieuwe Kleur van het jaar Tranquil Dawn is als het ware een verwijzing naar een rustige dageraad. Een sterke uiting van reflectie en creativiteit, om je in huis te baden in het menselijke gevoel.

Kleurexper Heleen van Gent

Tranquil Dawn in ontwikkeling

De veelzijdigheid van de Flexa Kleur van het Jaar 2020

Net als afgelopen jaren heeft ook deze nieuwe Kleur van het Jaar de mogelijkheid om zich aan te passen aan zijn omgeving. De veelzijdige Tranquil Dawn lijkt namelijk te veranderen op basis van de tinten en de lichtval, waarmee deze in aanraking komt. Het effect van deze kleur kan ineens heel fris of warm ogen in combinatie met warme, neutrale, zachte of juist felle paletten. Tranquil Dawn is volgens Flexa net als de vluchtige ochtendlucht precies tussen groen, blauw en grijs. De naam verwijst dan ook naar de zonsopgang en het licht, dat daarmee gepaard gaat. De kleur voelt helder aan en straalt licht uit en om die reden is deze kleur op vele manieren te gebruiken. Denk aan een volledige muur, een volvlak maar ook als accentkleuren tussen andere (lichtere of donkerdere) kleuren leent deze kleur zich perfect. En misschien nog een beetje eng voor de meesten, maar hij is ook heel goed toe te passen op het plafond. Ik denk oprecht: de perfecte kleur voor 2020.

De foto die het ultieme Tranquil Dawn gevoel geeft

Vier verschillende paletten met een eigen sfeer

De vier paletten met de Flexa Kleur van het Jaar 2020 zijn alle vier totaal verschillend wat betreft het gevoel. Van liefhebbers van pastel tot de donkere ruimtes, voor iedereen zit er een ideale combinatie tussen. ‘A home for creativity’, ‘A home for care’, ‘A home for play’ en als laatste ‘A home for meaning’ zijn de namen, die de paletten meekregen. Deze vier paletten hebben elk een andere invloed op de lichte Tranquil Dawn. Daarbij geeft het de bewoners de keuze om met de manier van toepassen zelf te bepalen welk gevoel ze willen bereiken. Elk palet bestaat uit verschillende kleuren die makkelijk in elke woonstijl te combineren zijn. Wist je trouwens, dat deze paletten van de Flexa Kleurtrends 2020 speciaal zijn ontworpen om deze kleur het beste tot zijn recht te laten komen?

‘A home voor creativity’
‘A home for care’
‘A home for play’
‘A home for meaning’

1 – A home for creativity.
Een palet dat bestaat uit kleur, maar vrijwel warme en volle tinten. Het oude en nieuwe gaan hier hand en hand en zorgen voor een eclectisch geheel. De volle tinten die teruggrijpen naar het verleden (denk aan oker, petrol, groen en bordeaux) versterken dit gevoel. Tranquil Dawn en Cosmic Glory brengen verlichting in dit palet. Bij deze trend komen hout, bloemen(print), keramiek, geprinte katoenen en gebreide kleden het best tot hun recht. Dit palet doet je denken aan de horizon, maar dan tijdens een warme herfstdag.

2- A home for care
Liefhebbers van pasteltinten voelen zich thuis in dit palet. Niet zo gek, want deze interieurtrend voelt als een zachte deken met deze warme tinten. Zoals je ziet bestaat dit palet voornamelijk uit pastellen en naturellen. Spiced Honey, de kleur van het jaar 2019, vormt hier een warme aanvulling. Meer over deze kleur lees je hier. Qua materialen komt dit interieur het mooiste uit bij het gebruik van blanke houtsoorten, wol, metalen zoals zilver, koper en goud. Dit kleurpalet is te vergelijken met een nevelige zonsopgang in het voorjaar. 

3 – A home for play
Open en energiek, dat zijn woorden die de kleurexperts van Flexa direct koppelen aan dit kleurenpalet. Doordat dit palet bestaat uit een mix van zachte tinten en energieke kleuren beschrijft dit het gevoel van speels, jong en vitaal. Geometrische vormen en patronen vormen een belangrijk patroon binnen deze trend. Dit in combinatie met materialen als triplex geeft een frisse en ongedwongen sfeer. De kleuren uit dit palet passen bij de horizon van een heldere, zonnige zomerse dag.

4 – A home for meaning
Deze trend creëert een ruimte van comfort en zorgt voor een enorme kalmte. Minimalistisch, maar vooral dat menselijke gevoel waar Flexa bij de ontwikkeling van Tranquil Dawn zo naar zocht, komt hier heel goed naar voren. Dit kleurpalet bestaat uit verschillende lichte grijzen en twee zwaardere bijna zwarten. Rechte lijnen en functionele vormen in combinatie met materialen als linnen en hout versterken deze trend. Dit grijze palet is te vergelijken met de kleurschakering van een horizon tijdens een heldere winterdag.

Test de kleurtrends bij jou thuis
Ben jij na het lezen van mijn blog nog enthousiaster geworden over deze Flexa Kleur van het Jaar 2020 en alle geselecteerde kleurpaletten? Vanaf 10 september zijn alle kleuren als Flexa Kleurtesters verkrijgbaar via de website van Flexa en in verfwinkels. Een perfecte manier om deze kleur bij jou thuis te testen!

Heb je na het lezen van deze blog vragen aan interieurarchitect Lisa? Of wil je graag professioneel en onafhankelijk woonadvies op maat? Reserveer via onze online afspraakmodule een gratis en geheel vrijblijvend adviesuurtje van Lisa. Zij is elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig.

INTERIEURARCHITECT LISA

Interieurarchitect Lisa Voet heeft als professioneel adviseur een frisse kijk op interieurs en woontrends. Vanuit haar ruime ervaring op het gebied van uiteenlopende woonstijlen is zij in staat altijd het beste in elk formaat woning naar boven te halen. Sinds enkele jaren geeft Lisa op afspraak onafhankelijke interieuradvies aan klanten van De Ruijtermeubel. In een uur tijd luistert zij naar de wensen, inventariseert de eventueel meegebrachte plattegronden, afmetingen en functionaliteit van de betreffende woonruimte en bepaalt vervolgens samen met de klant het interieur, dat het beste aansluit bij de leefstijl en smaak.

Ook een afspraak maken voor zo’n uur woonadvies van interieurarchitect Lisa? Klik dan hier!

Meer over Lisa vind je hier Maak nu online een afspraak

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Bron: Flexa Kleurentrends 2020 – Flexa.nl