.

Leestijd: 6 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Tijdens mijn adviezen vraag ik vaak: “Zou je een vloerkleed willen?” Eigenlijk is het geen vraag, want of de klant het wil of niet, ik teken hem er altijd heel eigenwijs in. Een vloerkleed is een verbindende factor in een ruimte en adviseer ik ook altijd in een interieur. Waar let je op bij het uitzoeken van zo’n exemplaar, hoe belangrijk zijn materialen, kleuren en vooral de afmeting? Ik geef je 6 tips om het kiezen van je vloerkleed succesvol te maken.

Tip 1: Welk formaat vloerkleed kies je?

Het is niet voor niets de eerste keuze die ik wil aansnijden. De afmeting van een vloerkleed is de belangrijkste factor en daarbij ook de meest gemaakte fout bij het kiezen. Het komt maar wat vaak voor dat er te kleine vloerkleden in de woonkamers worden gelegd. Enorm zonde! Een te klein kleed zorgt ervoor dat je zitkamer veel kleiner gaat ogen dan hij in werkelijkheid is. Mijn advies is dan ook: ga voor een lekker groot vloerkleed en zet al je meubels die bij de zithoek horen op dit kleed. Door dit te doen creëer je een ‘zone’, alles wat op dit vloerkleed staat hoort bij de zone ‘zithoek’. Ga je dus voor een grote afmeting, dan creëer je ook een grotere zithoek. Ga je voor een vierkante variant, rechthoekig of rond; het kan allemaal.  In onderstaande voorbeelden zie je wat de afmeting van een vloerkleed doet met de zithoek.

Alles zweeft zonder vloerkleed, te klein zorgt voor ‘eilandjes’
Alles zweeft zonder vloerkleed, te klein zorgt voor ‘eilandjes’
Alles zweeft zonder vloerkleed, te klein zorgt voor ‘eilandjes’
Beide heel goede opties om een ‘zone’ te creëren

Tip 2: Zo veelzijdiger dan alleen de zithoek

Een kleed heeft diverse functies. Eén van deze functies is toevoegen van huiselijkheid, het voegt warmt toe maar niet geheel onbelangrijk, het verbetert de akoestiek. Zoals ik al aangaf, kan je met een vloerkleed een zone creëren, dit hoeft natuurlijk niet alleen in de zithoek zo te zijn. Zo kan het ook zijn, dat deze ‘zone’ een zitkamer omarmt, maar ook het extra fauteuiltje naast de haard of elders in de kamer krijgt ineens een duidelijke bestemming als je hier een vloerkleed onder plaatst. En wat dacht je van de eethoek? Een vrijstaande tafel kan prachtig in een ruimte staan. Maar wil je hem nog meer benadrukken of klinkt het ook hier wat hol? Leg een vloerkleed onder de tafel, maar hou er rekening mee dat je hem aan beide kanten zeker 60 cm vanaf de tafelrand laat doorlopen. Dit om het in- en uitschuiven van je stoelen makkelijk te laten verlopen. Behalve in de woonkamer kan een vloerkleed natuurlijk ook in meer ruimtes. Denk aan slaapkamers, badkamers en zelfs buiten. Een kleed van vinyl kan je gemakkelijk buiten leggen en geeft ook je tuin een sfeervol hoekje. 

Welk materiaal of welk formaat, vloerkleden geven sfeer in iedere ruimte
Welk materiaal of welk formaat, vloerkleden geven sfeer in iedere ruimte

Tip 3: Kleur aan je vloerkleed toevoegen of juist niet? 

Een statement maken met een vloerkleed kan natuurlijk met een flinke afmeting. Maar wat dacht je van een kekke print of opvallend patroon? Breng een kleur in je vloerkleed terug vanuit je gekleurde muren of gebruikte accessoires. Of je gaat voor een effen kleur, een patroon of print; maak die keuze door te kijken naar wat jouw interieur nog kan gebruiken. Wat ik eigenlijk altijd adviseer: kies je vloerkleed als laatste. Heb je namelijk alle muren in de juiste kleur, staan alle meubels zoals je ze in gedachte had en hangt de raamdecoratie? Wanneer je wacht op dit moment kun je, door goed te kijken naar je interieur, zelf bepalen wat je nog mist in het geheel. Dit zou bijvoorbeeld een bepaalde kleur kunnen zijn. Of misschien zie je meteen dat er kleur genoeg is en je kleed rustig moet zijn. Natuurlijk kan het ook zijn, dat je juist een eyecatcher kunt gebruiken. Als je hier uit bent kan je ook precies gaan opmeten tot hoever je het vloerkleed wil laten doorlopen en dus de juiste maat bepalen. 

Ga jij voor een aanwezig patroon in vloerkleed of voor kleur?
Ga jij voor een aanwezig patroon of voor kleur?

Tip 4: Kies het materiaal dat bij je past   

Wol, sisal, polyester, kokos, vinyl of katoen; er zijn zo veel mogelijkheden als het gaat om materialen voor vloerkleden. Maar welke is nu geschikt voor een vloerkleed bij jou thuis? Ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Belangrijk is rekening te houden met de functie en de woonstijl.
Het meest populaire materiaal onder vloerkleden is wol. De voornaamste reden hiervan is, dat wolvezels geen vuil aantrekken en het kleed hierdoor eenvoudig te reinigen is. Een wollen kleed blijft hierdoor heel lang mooi van kleur. Een nadeel van een wollen kleed kan zijn, dat hij (vooral na aanschaf) en afhankelijk van de pool behoorlijk kan pluizen.
Ben je allergisch voor wol? Kijk dan eens naar een katoenen variant. Dit zijn dunnere kleden, makkelijk te wisselen en ook qua prijs lager dan de wollen variant.
Behalve deze twee zijn er nog veel meer materialen die geschikt kunnen zijn als vloerkleed. Denk aan jute, polyester of vinyl. Die laatste is zeker een optie bij een stofallergie of buitengebruik.

Voorbeelden van vloerkleden in wol, vinyl, sisal en katoen.
Voorbeelden van vloerkleden in wol, vinyl, sisal en katoen.
Voorbeelden van vloerkleden in wol, vinyl, sisal en katoen.

Tip 5: Vloerverwarming onder je vloerkleed wel of niet handig?

Tja, deze vraag ontvang ik vaak: “Ik heb vloerverwarming in huis, dan is een vloerkleed toch niet handig?” Ja, de warmte onder je vloerkleed zal zich minder snel verspreiden, maar omdat een vloerkleed slechts in een gedeelte van je woonkamer ligt, hou je op je vloer genoeg ruimte over voor de effectiviteit van je verwarming. Een manier om rekening te houden met de vloerverwarming is geen onderkleed te gebruiken en erop te letten dat het kleed geen dichte rug heeft. Een dichte rug houdt namelijk warmte tegen. Kleden die geknoopt of geweven zijn en niet voorzien zijn van een dichte rug hebben in de praktijk genoeg ruimte tussen de knopen en weefgaren om warmte door te laten. Of het kleed hoog- of laagpolig is, maakt hierbij een minimaal verschil. Het kan weleens voorkomen dat er door de combinatie van een vloerkleed en vloerverwarming droge lucht ontstaat tussen de 2 lagen. Het gevolg hiervan is dat je statisch kan worden. Niet gevaarlijk maar wel heel erg vervelend. Heb je hier last van en wil je ervan af? Zorg dan dat de luchtvochtigheid in huis goed is. Hier bestaan apparaten voor, maar planten (die vochtige potgrond krijgen door het bewateren) helpen hier ook enorm goed bij.

Welk materiaal of welk formaat, vloerkleden geven sfeer in iedere ruimte
Welk materiaal of welk formaat, vloerkleden geven sfeer in iedere ruimte

Tip 6: Hoe onderhoud je je vloerkleed het beste?

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar stofzuigen doe je uiteraard met een platte borstelkop aan je stofzuiger. Dit zorgt er echt voor dat je het materiaal niet beschadigt en de levensduur van het kleed veel langer wordt. Stofzuig ook geregeld de onderkant; vuil valt in vele gevallen door het kleed. Een andere tip is het regelmatig draaien van het kleed. Draai hem ieder kwartaal 180 graden, dit voorkomt slijtage van materiaal en kleur aan één kant van je vloerkleed. Wollen kleden zijn makkelijk in onderhoud omdat ze geen vuil aantrekken. Wel raad ik in combinatie met vloerverwarming aan hem elk kwartaal licht met water te bespuiten. Zo hou je de wol in de juiste conditie. Wat vlekken betreft is het te allen tijde belangrijk direct actie te ondernemen. Laat een vlek nooit een paar dagen zitten in de hoop dat het wel weer wegtrekt. Haal het ergste vocht weg met keukenpapier of een witte badstof doek (neemt gemakkelijk veel stof op). Let hierbij op dat je nooit gaat wrijven maar altijd gaat deppen. Gebruik geen huishoudmiddelen om de vlek schoon te maken, dit is veel te chemisch. Lauw water en/of bruisend (spa rood) water werken hier het beste bij. Maak het kleed niet te nat en zorg ook dat de onderkant van het kleed niet te nat blijft. Zodra het vloerkleed volledig droog is, kun je deze weer belopen. 

Laagpolige vloerkleden van By-Boo die perfect met vloerverwarming gaan
Laagpolige vloerkleden van By-Boo die perfect met vloerverwarming gaan

Inspiratie nodig?

Kun je na deze tips bij het kiezen van je vloerkleed nog wel wat inspiratie gebruiken? In de showroom van De Ruijtermeubel zijn vrijwel alle stijlkamers voorzien van prachtige vloerkleden. Het leuke is dat dit, in vergelijking met een kleine sample of staal, meteen een beter beeld geeft van wat een patroon of kleur doet. Ook leuk om te weten: vrijwel alle vloerkleden die daar liggen, zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar. Dus ben je toe aan een (nieuw) vloerkleed en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Neem dan zeker online even een kijkje bij woonaccessoires en kom in de showroom van De Ruijtermeubel nog veel meer opties bekijken.

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Beeldmateriaal: By-Boo, Bert Plantagie, Design on Stock, Pixabay.com, Vloerkledenwinkel.nl, 2d tekeningen Lisa Voet

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862