12000m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies Restaurant 8.3/10 op basis van 610 reviews

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Knus tafelen, ontzettend praktisch en hij staat ook nog eens heel mooi: de eetkamerbank die tegen de muur staat. Hét element in huis waar ik niet meer zonder kan. Deze trend is zich aan het ontwikkelen tot een blijvend begrip. Gelukkig maar, want hierdoor is er veel meer keuze dan een aantal jaar terug.

Bespaar ruimte met een eetkamerbank die tegen de muur staat

Een eetkamerbank dat tegen de muur staat, is niet alleen heel mooi in een interieur, het is ook erg praktisch. Het grootste voordeel van een bank ten opzichte van stoelen is dat je aan één kant van de tafel minder ruimte nodig hebt. Bij stoelen reken ik van tafelrand tot aan de muur één meter. Deze afstand heb je nodig om aan te schuiven en nog langs te kunnen lopen. Met een vast element als de eetkamerbank beperk je deze ruimte tot zo’n 50 centimeter. Deze centimeters lijken niet veel maar kan qua ruimtelijkheid en praktisch gezien wel degelijk een verschil maken.

eetkamerbank tegen de muur
Door te kiezen voor een eetkamerbank die tegen de muur staat creëer je hier meer ruimte in je doorloop naar de keuken.

Aanschuiven maar

Bestaat jullie gezin bijvoorbeeld uit 5 personen? Dan is deze eetkamerbank een perfecte aanwinst in jullie eetkamer. Normaal gesproken zou er altijd één persoon aan de kop van de tafel of tegenover een lege stoel moeten plaatsnemen. Met het gebruik van een bank heb je plek voor 3 man aan de ene kant en 2 man aan de andere kant. Door deze indeling is je eethoek veel compacter en het is natuurlijk een stuk gezelliger. Ben je op zoek naar een eethoek voor meer of minder dan 5 personen? Dan is een eetkamerbank nog steeds een hele goede optie. Het is iets meer schuiven op de bank, maar het staat heel rustig om aan de ene zijde van de tafel een lange bank te plaatsen en aan de andere zijde 4, 5 of zelfs 6 stoelen. 

eetkamerbank tegen de muur
Lang tafelen is met een eetkamerbank toch veel leuker?

Handig te weten – Eetkamerbank tegen de muur   

Lekker met z’n alle inschuiven op zo’n bank, dat klink natuurlijk leuk. Toch moet dit wel te realiseren zijn. Een belangrijk punt wat soms vergeten wordt, is de keuze van de tafel. Kies je voor een eetkamerbank, hou dan rekening met het indraaien van je knieën onder de tafel. Beschik je over een tafel met poten aan de buitenzijde? Zorg dan dat je bank hier goed binnen valt. Het kan dan voorkomen dat de eetkamerbank der mate klein wordt dat dit niet is wat je wilt. Een tafel met een poot in het midden of meer naar binnen is dan een fijn alternatief. Een voordeel van een tafel met een poot in het midden is dat je een eetkamerbank die tegen de muur staat, in de volledige lengte van de tafel (of zelfs langer) kunt kiezen.

Keuzes maken

Eenmaal gekozen voor een eetkamerbank, ben je nog niet klaar. Er zijn nog veel keuzes te maken. Gelukkig maar, want er zijn steeds meer modellen op de markt. Een rechte, een hoekbank, met of zonder rugleuning, eetkamerbank die tegen de muur staat, wat vind jij het mooiste? Dan is er ook nog de optie om, in vele gevallen, voor leder stof te kiezen. Mijn advies is om een mix te maken tussen de verschillende materialen en kleuren. Een lederen, gekleurde bank is bijvoorbeeld erg mooi in combinatie met stoffen en rustig gekleurde eetkamerstoelen.

Met deze hoekbank van Bodilson creëer je een echte eyecatcher in je interieur.

Kom proef zitten op een eetkamerbank die tegen de muur staat

Ben je na het lezen van alle voordelen van een eetkamerbank benieuwd geworden naar deze mooie banken? In de showroom van De Ruijtermeubel zijn door de gehele winkel eetkamerbanken te vinden. Neem er lekker op plaats, kijk hoe het voelt en vergelijk ook verschillende banken voor een goed beeld van wat het beste bij jou en je thuissituatie past. Wil je weten of zo’n bank ook bij jou in huis zou passen of kun je wel wat hulp gebruiken met het maken van de juiste materialen en kleurkeuzes? Maak dan een afspraak bij mij of mijn collega’s voor een uurtje interieuradvies. 

Wat jouw voorkeur voor woonstijl ook is, een eetkamerbank dat tegen de muur staat kan altijd.

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Beeldmateriaal: Tekening door Lisa Voet, Henders & Hazel, Studio Henk, Bodilson


Lisa Voet

Interieurarchitect

Interieurarchitect Lisa Voet heeft als professioneel adviseur een frisse kijk op interieurs en woontrends.