Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10614 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

In je Eclectische interieur kies je wat je mooi vindt

Bij het samenstellen van een interieur is het vaak handig om keuzes te maken. Welke woonstijl vind je mooi en welke meubels en kleuren passen hierbij? Al die keuzes maken het er soms niet makkelijk op. Maar wat als ik je vertel dat er een trend bestaat, waarbij je geen rekening hoeft te houden met alles wat bij een specifieke stijl ‘hoort’? De Eclectische woonstijl! Ik vertel je mijn tips en laat je zien, waarom juist in deze trend mijn motto “als je niet kunt kiezen, neem je toch beide” perfect tot zijn recht komt. 

Eclectiwat??

Voordat ik je overspoel met do’s & don’ts en een dosis aan inspiratie, is het handig eerst uit te leggen wat deze woontrend eigenlijk inhoudt. Eclectisch is een term die zich kenmerkt door het niet vasthouden aan één onderdeel of kenmerk. Het verzamelen en creëren van een nieuwe stijl of geheel. In tegenstelling tot veel trends hoef je hier dus met niets rekening te houden. Het enige wat in deze woontrend belangrijk is, is het volgen van je gevoel en alles wat jij mooi vindt. En juist niet afwegen of het bij elkaar past. Mix dat jaren ‘70 kastje gerust met een moderne bank. Ga voor de kleuren die je wilt, ongeacht of ze matchen. Door dit te doen, creëer je een compleet eigen stijl en dat is dus precies waar een Eclectisch interieur voor staat.

Links een mix van Scandinavisch, industrieel en moderne stoeltjes van Bodilson. Gecombineerd met een typische romantische lamp.
Rechts een moderne maar industriële fauteuil gecombineerd met een design dressoir, contrasterende kleuren die het echte retrogevoel geven.

Het grote voorbeeld voor je Eclectische interieur

Als ik aan Eclectische interieurs denk, denk ik direct aan Mindy Schroor. Een Friezin die met haar huis heel het internet overgaat. Hysterisch, groots en niet te stoppen. Ze heeft een huis vol met unieke eyecatchers en de manier waarop zij dit bij elkaar shopt is waanzinnig. Aan kleur geen gebrek in dit huis. De reden waarom ik haar als grote voorbeeld van deze woonstijl zie, leggen de foto’s van haar woning uit. Ze heeft geen grenzen en niets is te gek. Een tikkeltje te veel of te gewaagd voor jouw eigen interieur? Ga met een paar punten aan de gang. Dit kunnen kleuren, materialen of prints zijn. Pas dit aan de hoeveelheid hysterie aan, die jij kunt hebben en tádá… Je hebt je eigen eclectische woonkamer! Wil je meer weten over haar keuzes of meer te weten te komen over Mindy Schroor zelf, volg haar dan op haar blog door hier te klikken.

In het interieur van Mindy is een overdaad aan kleur, stijlen en materialen gebruikt. Juist doordat dit overal is doorgevoerd, past het allemaal bij elkaar.

Kies je materialen 

Normaal gesproken som ik altijd een heel rijtje van materialen op, die bij een bepaalde woonstijl echt niet kunnen ontbreken. Zoals je misschien wel al doorhad, is dat nu anders. Geheel afhankelijk van je eigen stijl kan je materialen kiezen, die jij bij elkaar vindt passen. Heb je een voorliefde voor iets industrieels? Dan zullen staal, geleefde leersoorten, baksteen en betonprints vast ergens terugkomen. Materialen die in iedere uitwerking fijn zijn te gebruiken, zijn zachte en vooral aaibare materialen in combinatie met natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan wol of velvet gecombineerd met hout en natuursteen. Het combineren van veel van dit soort materialen geeft warmte en een huiselijk gevoel. En het mooie is: deze materialen vormen een prima basis, waar iedere kleur en print goed bij staat.

Een combinatie van diverse verschillende materialen zorgt altijd voor een goede basis.

Combineren maar

Met een gerust hart alles combineren zonder erbij na te hoeven denken. Dat klinkt heel makkelijk, maar hoe begin ik? Beginnen kan op verschillende manieren. Start bijvoorbeeld met een behang en zoek daar een matchende kleur bij uit. Je kunt ook beginnen met een kleur: welke kleuren zou je in je interieur willen terugzien? Neem dit als uitgangspunt en begin dan met het kiezen van je bank. Een bank is vaak een van je grootste meubelstukken, dus het is goed dat je die bewust kiest. Vanuit daar kun je de overige meubels en kleuren kiezen. Benieuwd naar een voorbeeld? Aan de hand van een behang van BN Walls ben ik een selectie gaan maken. Je ziet hieronder het resultaat van die selectie.


Meer inspiratie voor je eclectische interieur?

Heb jij na het lezen en zien van al deze voorbeelden ook zo’n zin om jouw woonkamer in deze trend aan te pakken? Hou goed onze website in de gaten en loop lekker de inspirerende showroom binnen. Er komen meer en meer collecties aan, die perfect bij eclectisch wonen passen. 

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Beelden: Bodilson, Bert Plantagie, Mindy Schroor, BN Wallcovering (Panthera), collectie van De Ruijtermeubel