.

Leestijd: 6 minuten

Wooninspiratie Woonstijlen en trends

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Donkere muren in de woonkamer lijkt bijna een trend. Is dit wel een goed idee? Welke meubels staan goed bij een donker interieur? Waar moet je op letten als je je muren voorzien wilt van een donkere lik verf en is er meer dan verf? Antwoord op deze en vele andere vragen lees je in deze blog!

Waarom zijn donkere muren in de woonkamer een goed idee?

Van donkere meubels en donkere muren tot het plafond aan toe. Donkere kleuren zijn de trend van nu. Al die mooie inspiratiebeelden van perfectie interieurs zijn leuk, maar zijn donkere kleuren een goed idee voor elke woonkamer? Zeker! In mijn adviesgesprekken merk ik vaak dat men bang is voor donkere kleuren. Zonde! We moeten namelijk eens van die witte muren af. Juist nu de wintermaanden op ons staan te wachten, maar ook omdat deze ingreep in ons interieur zoveel toevoegt. Donkere muren, in welke kleur dan ook, geven sfeer en warmte. Door één of meerdere muren donker te maken, creëer je diepte en harmonie. De donkere muur is een verbindende factor die jouw interieur een boost aan karakter en persoonlijkheid geeft.

Welke inrichting kies je met donkere muren?

De donkere kleuren zien we moeiteloos in steeds meer woningen terrein winnen. En terecht! Toch merk ik dat er voor het inrichten nog wat hulp nodig is. Kies je voor lichte meubels bij een donkere muur of trek je de donkere sfeer door in de meubels? Dat is geheel aan jou. In een interieur waar jij centraal staat, is namelijk niets goed of fout. Wat handig is om te weten, is dat er met donkere interieurs vaak met een contrast wordt gewerkt. Bij een contrasten in kleuren is een donkere muur en een lichte bank natuurlijk een voordehand liggende keuze. Ik ga echter voor een iets verfijndere variant. Donkere muren kunnen namelijk heel goed met lichtere meubels. Denk bijvoorbeeld aan een donkere muur met een licht grijze bank. Als het contrast niet té groot is, hou je het vriendelijk en niet te hard. Ton-sur-ton (spelen met diverse tonen uit één familie) is zo’n manier waarbij je subtiele overgangen kunt creëren en toch voor harmonie zorgt. Een andere manier is om te kiezen voor contrast in materialen. Verschillende texturen zorgen voor gelaagdheid en voor huiselijke sfeer. Met een goede basis kun je gemakkelijk zowel lichte-, trend- of andere donkere kleuren toevoegen.

Een donkere bank tegen een donkere muur. Mooier kan niet!

Donkere muren maakt de ruimte kleiner – feit of fabel?

Daar heb je hem weer. Dé vraag die ik maar wat vaak hoor tijdens mijn interieuradviezen: “Wordt mijn kamer daar niet te klein van?” Nee, dat vind ik niet. Mijn meest gegeven antwoord is dan ook: “Door alle wanden wit te laten krijg er toch ook geen vierkante meters bij?” Een donkere tint brengt een bepaalde (luxe) sfeer in huis. Het geeft warmte en maakt het geheel sfeervoller. Vooral dat laatste is iets waar wij maar wat graag naar hunkeren en wat je juist voor elkaar krijgt met donkere muren in huis.

Grote of compacte woning? Donkere muren geven knusheid.

Welke muren schilder je donker?

Hoe je een donkere kleur op de muren van je woonkamer gebruikt, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Uit angst en onzekerheid gaat men vaak voorzichtig te werk. Kleine muurtjes of vlakken worden voorzien van donkere verf of behang en vormen donkere vlakken in een interieur. Het mooie aan kleur (licht of donker) op muren is het geheel dat gecreëerd wordt. Het gaat om gebaren maken in een ruimte. Dit doe je door duidelijke gedeeltes aan te pakken. Nu zeg ik niet dat je de langste muur in je woonkamer donker moet schilderen. Nee, het gaat om wanden verbinden. Of je nu kiest voor één lange of meerdere korte donkere muren; zorg in ieder geval dat een (donkere) kleur onderdeel wordt van je interieur. 

Versterk het geheel met meubels in dezelfde kleur

Contrast met donkere muren verzachten

Wanneer je eenmaal overtuigd bent van een donkere kleur op je muur of muren in je woonkamer, is het belangrijk om ook een stapje verder te denken. Door één muur in je kamer donker te maken ben je niet ineens klaar. Tijd om kritisch naar je andere muren te kijken. Dit klinkt heel gek, maar kijk maar eens naar de onderstaande voorbeelden. Uitgaande van de grijze kleurfamilie ‘Grafiet” van Flexa. In het eerste voorbeeld heb ik de donkerste en lichtste kleur uit deze familie naast elkaar gezet. Het contrast wordt hier enorm hard van. Het donkere oogt nu net zwart en de lichte kleur bijna wit. Maar dat is het in werkelijkheid niet. Zetten we namelijk de ‘100% grafiet’ naast zwart en ‘wit grafiet’ naast een witte RAL9016, dan zie je toch echt een heel duidelijk verschil. 

Flexa – Grafiet

Dit harde effect kun je (onbewust) ook creëren met de muren je interieur. Wil je meer harmonie, let dan op de lichte tinten. Ga voor een tint net van het wit af of kies een extra (tussen)kleur. Dit kan bijvoorbeeld een tint uit dezelfde familie zijn, maar ook een tint die iets verder weg staat. 

“Wit Grafiet” & “100% Grafiet”
“100% Grafiet” & “Zwart”
“Vleugje Grafiet” & “100% Grafiet”

Zwarte muur achter je televisie

Iedereen die bij mij interieuradvies gehad of mij een beetje kent, weet dat ik niet bang ben voor donkere muren in je woonkamer. Mocht ik een muur kiezen om donker te maken, dan koos ik de wand achter de tv. Daar heb ik 2 redenen voor. Reden 1: televisiekijken is veel fijner wanneer de achtergrond donker is. Reden2: als de televisie uit staat, valt dat zwarte vlak mooi weg bij een donkere muur. Het onderstaande beeld is het beeld wat ik zie zodra ik thuis televisiekijk. Donkerder dan deze zwarte wand kan haast niet! Met als de kers op de taart: de fantastische tv die een schilderij is als deze uitstaat. Waar wacht je dus nog op, schilderen die muur!

Binnenkijken bij Lisa: zwarter dat dit wordt het niet!

Je slaapkamer voorzien van donkere muren

We hebben het steeds maar weer over wat donkere muren in je woonkamer doen en waarom dit een goede keuze is. Maar ook in andere ruimtes in huis is dit een goed idee! Slaap jij bijvoorbeeld graag met verduisterende gordijnen en kan het je niet donker genoeg zijn? Ga dan aan de slag met donkere kleuren in jouw slaapkamer. Je slaapt niet alleen rustig, maar ook de knusheid en het intieme gevoel versterkt de functie van de slaapkamer. Een tip om dit gevoel te versterken: schilder je plafond mee! Door deze in dezelfde kleur mee te schilderen creëer je echt een “holletje” en komt je gekozen kleur nog mooier tot zijn recht!

Meerdere donkere verfkleuren kunnen perfect in een slaapkamer

Populaire donkere behang- en verf kleuren

Nu alle focus ligt op het binnen warm en gezellig krijgen,  worden kleuren in de woonkamers donkerder en warmer. Momenteel zijn groen, blauw en zwart populair. In het geval van zwart raad ik je aan, om de alinea (verzachten van contrast) hierboven in gedachten te houden. Dé kleuren die steeds meer favoriet worden, zijn de terra rood en roze tinten. Wil je meer dan alleen een likje verf op de muur, ga dan voor behang! Voor een flinke dosis inspiratie van behangtrends, kan je deze blog lezen.

Sycamore van Arte, grafisch en donker!

Gratis interieuradvies

Heb jij na het lezen van dit artikel zin om aan de slag te gaan met donkere muren en/of donkere meubels, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Plan dan een afspraak in voor een advies en laat je inspireren en verrassen door de mogelijkheden. Want eerlijk is eerlijk, iedereen kan een donkere muren hebben!

Beelden: By Boo, Elenora, Flexa, Lisa Voet, Arte
Tekst: interieurarchitect Lisa Voet