Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10505 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Wooninspiratie

Het is weer januari; de start van een nieuw jaar. En hoe kunnen we die het beste beginnen, dan met een flinke boost aan kleur?! Meer kleur in je interieur brengen kan op heel veel verschillende manieren. In deze post wil ik laten zien dat het gebruik van aanwezige kleuren heel goed kan. Want nu de dagen wel langzaam langer worden, is op dit moment een dosis kleur voor meer leven in huis zeer welkom. 

Vergrijsd of veel pigment

Er is niets persoonlijkers en uniekers, dan het kiezen van een kleur. Daar waar mijn voorkeur in de meeste gevallen uitgaat naar vergrijsde en rustige tinten, is mijn liefde voor hardere kleuren zeker aanwezig. Het was al even te lezen, dit artikel zit vol tips voor het gebruik van kleur met veel pigment in een interieur. Zie hier een selectie van mijn favorieten als het gaat om kleur met veel pigment tegenover de vergrijsde tinten.

Vergrijsde kleuren

vergrijsd kleuren

Kleuren met veel pigment

kleuren met pigment

Terug naar de basis

Om meer over kleur te weten te komen, moeten we eerst terug naar de basis: de kleurencirkel. Kort samengevat bestaat de kleurencirkel uit primaire, secundaire en tertiaire kleuren. In totaal zijn er 12 verschillende kleuren: 6 warme en 6 koude tinten. De basis van de cirkel bestaat uit de 3 primaire kleuren rood, geel en groen. Vanuit de combinatie van deze kleuren ontstaan vervolgens de 3 secundaire kleuren oranje, groen en paars. Meng je een primaire kleur met een secundaire kleur, dan ontstaat daar een tertiaire kleur. Zwart en wit zijn officieel geen kleuren, maar gebruik je in dit geval om een kleur lichter of donkerder te maken.

kleurencirkel

Combinaties maken. Waar kies je voor?

De manier waarop deze cirkel is opgebouwd, is niet voor niets. Hier zie je de secundaire kleuren maar ook tertiaire kleuren (de kleuren tussen de secundaire kleuren in). De buitenste ring vind je de kleuren, die belangrijk zijn in dit verhaal. Door uit te gaan van een basis aan geselecteerde kleuren kun je op een heel eenvoudige manier leuke contrasten creëren. Hou je van wat pit en beschik je over een dosis lef? Ga dan voor een complementaire combinatie. Deze 2 gekozen kleuren staan lijnrecht tegenover elkaar in de cirkel. Wil je je keuze iets rustiger houden? Ga dan voor een analoog geheel. In dit geval kies je voor 2 of meerdere tinten die naast elkaar in de kleurencirkel staan.

twee kleurencirkels


Naar jouw eigen smaak

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om kleur te kiezen. Een aantal gegeven regels zijn handig, maar regels zijn er ook om verbroken te worden. Belangrijk is dat je vooral je gevoel blijft volgen en het dicht bij jezelf houdt. Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet erg, om van een complementaire keuze uit te gaan en dan met één van de gekozen kleuren een kleurtje naar links of rechts te schuiven. Zelfs de grootste merken doen dit. Kijk maar eens naar deze voorbeelden.

palettes


Prachtig en kleurrijk geheel

Dat colorblocking niet heftig hoeft te zijn, bewijst mijn onderstaande selectie. Want zeg nou eerlijk: hoeveel mensen durven daadwerkelijk één van de bovenstaande voorbeelden in hun eigen interieur toe te passen? In mijn ‘voorbeeldinterieur’ hieronder wil ik je laten zien, dat je zelfs met iets zachtere tinten, een uitgangspunt van complementaire kleuren en de meubels en styling van De Ruijtermeubel een prachtig geheel in je eigen interieur kunt creëren!

Ik wens je een kleurrijk nieuw jaar!

  1. Coco Maison – Plantenstandaard Alice
  2. Coco Maison – Vaas Origami
  3. Claudi – Kussens – Diverse kleuren en modellen verkrijgbaar bij de Ruijtermeubel
  4. Elementenbank Pandira
  5. Salontafel Famia
  6. Draai fauteuil Kubic
  7. BN Walls – Dimensions by Edward van Vliet
  8. Brinker Carpets – Diverse kleuren en formaten te bestellen bij de Ruijtermeubel

Bronnen
Tekst: Lisa Voet
Beeldmateriaal: Little Greene – Paint & Paper, Flexa, BN-Walls, Brinker Carpets