.

Leestijd: 5 minuten

Woonstijlen en trends

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Meer sfeer en warmte in huis brengen? Dit kan uitstekend door te kiezen voor een fijn haardje. Of je een bestaande haard wilt vervangen of voor een sfeerhaard gaat, een wand of vrijstaand model? Er is keuze genoeg. Want zeg nu zelf, met een lekkere haard kom je de winter door!

Een haard kiezen

De echte ‘open’ haard is verleden tijd, maar dat betekent niet dat je geen sfeervol vuurtje in huis kan hebben. Voordat we naar het esthetische gedeelte gaan is het eerst handig te weten welk type haard je wilt. De hele avond een knisperend houtvuur door de houtblokken, of wil je alleen de sfeer en is die warmte geen must? Ik ligt de meest populaire haarden even uit, met de plus- en minpunten.

Eerlijk, er gaat niets boven het geluid en geur van een echt houtvuur
Eerlijk, er gaat niets boven het geluid en geur van een echt houtvuur.

Hout gestookt: Er gaat niets boven het stoken van een echt houtvuur. Tegenwoordig zijn het vooral de gesloten houtkachels die populair zijn. De echte ‘open’ haard verliest steeds meer terrein en niet zonder reden. Een open verbrandingssysteem vraagt verse zuurstof uit de ruimte, belangrijk dat je woning goed geventileerd wordt. Heb jij een goed geïsoleerde woning met bijvoorbeeld een ventilatiesysteem? Dan is een gesloten haard met buitenluchtaansluiting de beste optie, dit zorgt dat de zuurstoftrek vanaf buiten komt.

+ Goedkope brandstof, dus er is bruikbaar hout of kant en klaar blokken

+ Geeft meeste warmte

+ Veel stijlen, dus past in ieder interieur

+ Sinds 2022 moet iedere houtkachel een energielabel hebben en zijn hierdoor milieubewuster dan de oudere varianten

– Veel onderhoud, dus onder andere assen regelmatig vervangen en glaswerk goed reinigen

– Constant zelf vuur aanhouden

– Ruimte voor houtblokken

– Schoorsteen ieder jaar vegen

– Rookontwikkeling zorgt vaak bij buren en omwonenden voor overlast

– Energielabel op kachels heeft de prijzen van een haard/kachel hoger gemaakt

– Voldoende zuurstoftrek is nodig dus buis of koof is noodzakelijk

Haard pellet kachels zijn er in diverse afmetingen, stijl en kleuren
Pellet kachels zijn er in diverse afmetingen, stijlen en kleuren.

Pellets : Palletkachels maken gebruik van geperste houtkorrels. Deze korrels zijn opgebouwd uit zaagsel en houtkrullen. Ze geven een goede verbranding, ze zijn milieuvriendelijker maar ook praktischer dan hout gestookte kachels. De opslagcapaciteit is groot en de pellets worden automatisch geladen. Ook kun je met deze kachels zelf de temperatuur bepalen. Er zijn zelfs modellen die op een timer ingesteld kunnen worden en precies wanneer jij dit wil aan of uit gaan.

+ Schone verbranding van de brandstof

+ Geen gesjouw meer met zware haardblokken

+ Geeft warme en sfeer

+ Hoog gebruikscomfort

+ Zelfs met een timer in te stellen

– De brandstof is in verhouding duurder geworden

– Ieder jaar voor onderhoud

– Kachel geeft een blazend geluid

– Stoomverbruik

Het verbinden van ruimtes doe je met een doorkijkhaard
Het verbinden van ruimtes doe je met een doorkijkhaard.

Gas : Een haard die nogal ‘onder vuur ligt’ is de gashaard. Toch is het niet voor niets dat deze type kachel nog steeds erg populair is. Een gashaard heeft een hoge verbranding, geeft sfeer, warmte en is gebruiksvriendelijk. Door de hoge gasprijzen is deze optie minder aantrekkelijk geworden. Is er nog toekomst voor deze haard nu alle woningen gasvrij opgeleverd worden? Zeker, zelfs in een nieuwbouwwoning kun je prima een gaskachel laten plaatsen, vraag bij een haardenspecialist naar de mogelijkheden.

+ Warmte en sfeer

+ Geveldoorvoer mag doordat er geen as vrijkomt

+ Veel mogelijkheden in modellen

+ Weinig onderhoud

+ Hoog rendement

+ Gemak en dus comfort

– Hoge aanschafkosten + installatiekosten

– Gasprijs en toekomstplannen met oog op gas

– Geen gasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen

Zeg nou zelf, dit ziet er toch niet uit als een elekrische haard
Zeg nou zelf, dit ziet er toch niet uit als een elektrische haard?

Elektrisch: Deze optie is zo veel mooier geworden in de loop der jaren. Zo zijn er technieken als waterdamp, led projectie of hologram-techniek. Behalve dat een elektrische haard sfeer geeft zijn er varianten die ook warmte geven. Ze wekken gemiddeld een maximale warmteafgifte van 2kW op. Niet genoeg om je kamer te verwarmen maar net genoeg om er lekker naast te kruipen tijdens een koude winterdag.

+ De sfeer van een haard in huis

+ Heel veilig doordat er geen daadwerkelijk vuur is

+ Milieuvriendelijk doordat er geen schadelijke stoffen zijn

+ Geen rookkanaal of gasleiding nodig

+ Weinig tot geen onderhoud

– Geen of weinig warmte

– Sfeer wel maar beleving is minder

– Vlammen zijn niet echt

Zelfs als doorkijkhaard is een Bio Ethanol inzethaard geschikt
Zelfs als doorkijkhaard is een Bio Ethanol inzethaard geschikt.

Bio ethanol: De bio ethanol haard heeft en flinke make-over gehad. Geen ‘blikken met olie’ meer, maar met een verstelbaar reservoir bepaal je zelf wanneer en hoeveel vlam je wilt. Bio Ethanol geeft een schone verbranding en een afvoerkanaal is niet nodig. Dit zorgt ervoor dat deze haard overal geplaatst kan worden. Met de vele opties als een hangende, vrijstaande, inbouw en zelfs als tafel/buitenhaard is deze haard voor ieder interieur een goed alternatief.

+ Eenvoudig in gebruik

+ Sfeer en warmte

+ Overal te plaatsen

+ Geen rookkanaal nodig

– Regelmatig bijvullen

– Relatief duur in gebruik

– Weinig warmte

Vrijstaand, hangend of juist inbouw haard
Vrijstaand, hangend of juist inbouw?
Laat je inspireren door alle mogelijkheden.

Welke haard past bij je interieur?

Een inzethaard, wandhaard, vrijstaande of hangende; er is zo veel keuze. Welke haard spreekt je het meest aan, waar wil je de haard plaatsen, hoe moet jouw ideale haard eruitzien, plaats je hem bij je tv of juist los in de ruimte? Allemaal vragen die invloed hebben op het maken van je keuze. Zo kun je je voorstellen dat een doorkijk gashaard een ander gevoel met zich meebrengt dan een vrijstaande houtkachel. Iedere haard heeft wel iets bijzonders, een hangende haard geeft een ruimtelijk gevoel terwijl een inbouwhaard strak en tijdloos is. Bedenk voordat je een haard of kachel aanschaft goed welke sfeer en functie je wilt bereiken. En vooral, laat je goed informeren door een kenner.

Tijdloos haard design van Interstar is verkrijgbaar
Tijdloos design van Interstar is verkrijgbaar
in diverse kleuren en opstellingen

Water zien branden bij De Ruijtermeubel

Ook wij kunnen helpen met het selecteren van de mooiste haard! Een elektrische haard om wel te verstaan. In onze showroom zijn verschillende wandkasten waar een elektrische haard in verwerkt is. Deze vlammen worden gecreëerd door verlichte, ultrafijne waterdamp. Met of zonder haardblok, ze geven je echt dat warme gevoel. Wist je trouwens dat de vrijgekomen waterdamp ook nog eens heel goed is voor de vochthuishouding in jouw huis? Praktisch, mooi en ook nog eens superveilig! Plan een afspraak met één van onze professionals om jouw ideale wandkast (met of zonder) haard samen te stellen.

Wandmeubel haard wit en bruin
Stel je favoriete wandmeubel met haard samen bij De Ruijtermeubel
Haardkast Interstar F210-54 en Haardkast Aurora