.

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Een warm en fijn interieur, dat wil toch iedereen? Om dit voor elkaar te krijgen, neem ik jullie in deze blog mee terug naar de basis. Behalve een goede indeling is er namelijk een factor, die iedere dag weer rond hetzelfde tijdstip terugkeert. Ik heb het over het onderdeel verlichting met de nadruk op het lichtplan. Overdag niet zichtbaar, maar ‘s avonds dé belangrijkste sfeermaker. Vaak kom ik tijdens het uurtje interieuradvies aan dit onderwerp niet toe en dat is zonde. Vandaar dit artikel met de juiste tips voor het perfecte lichtplan.

Zones creëren voor overzicht

Wist je dat een goed lichtplan bij de basis hoort van een goed interieurontwerp? Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de functies in de ruimte (ook wel zones genoemd); waar doe je wat en welk type licht hoort daarbij? Je kijkt in dit geval dus naar de functie van iedere ruimte. Aan de eettafel wil je natuurlijk lekker kunnen eten, misschien een krantje lezen of zelfs werken. Zo ook bij de zitkamer, grote kans dat je hier films of series wilt kijken, op de tv of via je tablet. Maar misschien vind je het wel fijn om juist op de bank of die comfortabele fauteuil een boek te lezen. Bij al deze functies hoort ander licht. Om het overzicht in je lichtplan te bewaren is het dus belangrijk om eerst met die zones te beginnen.

Verschillende types verlichting

Ook is het belangrijk onderscheid te maken tussen diverse types verlichting. Zo heb je bijvoorbeeld ‘basisverlichting’, ‘accentverlichting’ en ‘sfeerverlichting’. Om een goed geheel te creëren, zorg je voor een mix van al deze drie types verlichting. Wat je waar doet, leg ik uit aan de hand van de onderstaande stappen en plattegronden. 

Stap voor stap naar optimaal licht

-Stap 1: De indeling is gekozen, tijd om zones te maken en daar een functie aan te koppelen.

-Stap 2: Het plaatsen van basisverlichting. Deze moet de basis van de woning verlichten, dit zijn vaak plafondpunten met hanglampen of wandlampen.

-Stap 3: Voeg accentverlichting toe. Dit doe je op de punten waar je net iets meer licht wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld een leesplek op de bank zijn. Maar het kan ook voor het belichten van een schilderij of foto.

-Stap 4: Tijd voor wat sfeer! Het is nu belangrijk om sfeerverlichting te plaatsen. De naam zegt het al: verlichting die voor extra sfeer zorgt. Dit type verlichting brengt geen grote dosis licht, maar het zijn kleine accenten in je interieur. Goede voorbeelden hiervan zijn LED strips of verlichting in een (semi)open kast, maar ook tafellampjes zijn zeer geschikt.

Verlichting dimmen is tegenwoordig kinderspel

Door ervoor te kiezen je verlichting dimbaar te maken, ben je erg flexibel in het switchen van het ene type verlichting naar het andere. Zo kan een lamp met een basisfunctie heel goed gedimd in een sfeerlamp veranderen. Nu weet ik ook: dimmers (helemaal voor LED lampen) zijn niet de goedkoopste. Maar er is goed nieuws, want vanaf nu heb je die niet meer nodig. Niet een veel goedkopere oplossing, maar wel een veel betere vind ik namelijk de lampen van Phillips Hue. Deze slimme lampen zijn verbonden met je telefoon of tablet en kan je (bij aanschaf van de Phillips Bridge) los van elkaar harder en zachter zetten. En het wordt helemaal fijn, omdat je dit allemaal vanuit je luie stoel met alleen je telefoon kunt bedienen! 

Diversiteit voor je lichtplan

Het leuke aan al die verschillende types verlichting is de speelsheid waarmee je zelf alle lampen voor je interieur kunt selecteren. Wil je rust en eenheid? Kijk dan naar één serie en kies hier zowel de hang-, vloer-, als staande lamp van. Mag het van jou wat speelser? Ga dan lekker voor allerlei verschillende lampen. Hierbij is het dan wel belangrijk om met materiaal, kleur of in een stijl eenheid te zoeken. In de showroom van De Ruijtermeubel bevinden zich veel verschillende lampen in iedere woonstijl, kleur, afmeting en smaak.

foto verlichting steiger

Benieuwd wat er nog meer mogelijk is met betrekking tot verlichting? Volg dan de blogs via de website van De Ruijtermeubel, om meer hierover te weten te komen.

Tekst & plattegronden: Interieurarchitect Lisa
Beeldmateriaal producten: By Boo, Coco-Maison, Light & Living

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862