.

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Terug van weg geweest en mooier dan ooit: de ronde eetkamertafel. Met z’n allen eten, thuiswerken of natafelen is nog nooit zo geweest als nu. Want zeg eens eerlijk, aan een ronde tafel zijn al deze taferelen nog veel leuker, toch? Gelukkig is er steeds meer keuze voor ontwerp, materialen en afmetingen. Daarom zal ik je in deze blog alles vertellen over wanneer je juist wel of niet kiest voor een ronde eettafel, hoeveel personen je hieraan kwijt kan en wat mijn favoriete ronde eetkamertafel is.

Ruimtelijk

Een ronde eetkamertafel, je bent er fan van of niet. In de praktijk merk namelijk ik dat men hier vaak geen tussenweg in heeft. Een situatie die veel voorkomt is dat men denkt heel veel ruimte te moeten hebben voor een ronde tafel. Maar dat is niet waar. Een ronde eetkamertafel is er op gericht om in een kleine woon- of eetkamer te staan! De lengte van een langwerpige tafel heb je hier namelijk niet nodig. Bij een ronde eettafel maak je gebruik van de diameter van het blad. Omdat het blad rond is, plaats je de tafel los in de ruimte. Dit zorgt direct voor veel ruimtelijkheid, zoals je ziet op de onderstaande plattegronden. Voor welke optie zou jij gaan?

Een ronde eetkamertafel voor het hele gezin

Met een rechthoekige tafel kun je personen aan de twee lange kanten én kopse kanten kwijt kunt, maar bij een ronde eetkamertafel gaat dit anders. Hier wordt gekeken naar de diameter van de tafel. Immers, hoe groter de diameter, des te meer personen je aan deze tafel kwijt kunt. Maar ook de stoelen dragen bij aan het aantal plekken aan een ronde eetkamertafel. Heb je een smalle stoel en een tafel met een diameter van 130 centimeter, kies dan voor vijf stoelen. Heb je brede stoelen, plaats dan niet meer dan vier stoelen aan een eetkamertafel met deze diameter. Hieruit volgt dat de breedte van de stoel erg belangrijk is. Iedere type stoel is namelijk verschillend van elkaar. Zo zijn er stoelen met armleuning die smaller zijn dan stoelen zonder. Met dit in je achterhoofd is het daarom niet vreemd waarom in onderstaand schema twee getallen staan. Het is ook de reden dat ik dit als uitgangspunt hou en dat ik blijf kijken naar het type stoeltje.

Welke maat ronde tafel heb ik nodig?

Diameter van 100cm = 2 personen
Diameter van 110cm = 3 a vier personen
Diameter van 120cm = 4 personen
Diameter van 130cm = 4 a 5 personen
Diameter van 140cm = 5 a 6 personen
Diameter van 150cm = 6 a 7 personen
Diameter van 160cm = 7 a 8 personen
Diameter van 170cm = 8 a 9 personen
Diameter van 180cm = 9 a 10 personen

Tabel ronde tafel voor 2 tot 6 personen

De ronde eetkamertafel is favoriet in iedere woonstijl

Met een ronde tafel kan je, ongeacht de maat of het soort stoelen, alle kanten op. Heb je een Scandinavische woonstijl in huis? Ga dan voor licht en glad eiken, een verjongd blad, in combinatie met wit. En in een industrieel sfeertje past een ronde eethoek met een stalen poot en grof houten blad natuurlijk perfect. Het mooie aan een ronde tafel is juist doordat deze los in de ruimte staat, het een opzichzelfstaande hoek is. Dus of hij perfect aansluit bij jouw woonstijl en wensen of juist echt anders is dan de overige meubels in huis, een ronde eetkamertafel kan altijd!

Zwarte ronde eettafels

Kom ze bewonderen!

Ben jij, net zoals ik, enthousiast geworden over deze fijne ronde eetkamertafel? Kom dan zeker een kijkje nemen. Hiervoor kan je online rondkijken, maar ook gewoon in de showroom. Bovendien kun je in de showroom de tafels in het echt zien. Daarnaast kun kun je hier direct inspiratie opdoen met welke stoelen (type en afmeting) deze gecombineerd kunnen worden. Zien wij je in de winkel?

Tekst: Interieurarchitect Lisa Voet
Beeld: Schetsontwerp & schema Lisa Voet, Studio Henk, Bodilson, MustLiving, Moome

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862