12000m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies Restaurant 8.3/10 op basis van 610 reviews

Leestijd: 4 minuten

Wooninspiratie

Conny Gruijters

Conny Gruijters

Conny Gruijters werkt als inkoper en interieurdesigner bij de Ruijtermeubel. Ze heeft een grote passie voor wonen en een creatieve kijk op het interieur.

De verhuizing is achter de rug. Je verbouwing is eindelijk klaar en je nieuwe interieur staat prachtig in je gerealiseerde woondroom. Maar ineens zie je bolletjes ontstaan in de stof van je nieuwe bank. Teleurgesteld bel je de serviceafdeling want misschien valt dit wel onder de meubel garantie. Zij geven aan dat deze bolletjes niks te maken hebben met de kwaliteit van de stof en dus niet onder de garantie valt. Maar in welke factoren ligt dan de oorzaak? En hoe kan dit voorkomen?

meubel garantie
Meubel gereedschap

Wat valt er wel of niet onder de meubel garantie?

Heb je je aankoop gedaan bij een winkel die is aangesloten bij het Centraal Branche Wonen (CBW) en geen extra garantiepakket aangeschaft? Dan is de  meubel garantie 100% voor 2 jaar. Je kan er nog wel een meer omvattend garantiepakket bij kopen, maar dat is alleen op zitmeubelen van toepassing.

Krijg je garantie bij pilling van de stof?

Pilling heeft invloed op het uiterlijk van de stof. Door het zitten op het meubel zorgen draaiende bewegingen ervoor dat de stof vervilt en klit. Het heeft verder niks met slijtage van de stof te maken, maar met onderstaande tips kun je overmatig pilling tegengaan.

  • Let op de vochtigheidsgraad in je woning. De juiste vochtigheidsgraad is voor je hele woning en gezondheid heel belangrijk. Zo is een vochtigheidsgehalte tussen de 40 en 60 procent een perfecte waarde. Bij een te lage waarde worden stoffen statischer en trekken meer vuil aan.
  • Fleece plaids staan gezellig, maar zijn net als vuil van sokken en van kleding, een veroorzaker van pilling.
  • Ook stofzuigen met een verkeerd mondstuk kan pilling veroorzaken.

Met een textiel tondeuse kun je pilling verhelpen. Pilling valt overigens niet onder de meubel garantie.

In een stoffen bank kunnen pilling ontstaan

Het ontstaan van plooivorming en een zitspiegel

Als je bank geleverd wordt, dan is de vulling nog helemaal intact. Wil je dat dit zo blijft, dan kan je ervoor kiezen om er nooit op te zitten. Maar natuurlijk heb je de bank gekocht met de bedoeling dat je er na een lange dag werken op kunt ontspannen.

Door de bank in de eerste drie maanden in te zitten, kan je plooivorming gelijkmatig laten ontstaan. Rouleer bijvoorbeeld met je gezinsleden en ga om de dag ergens anders zitten. Hierdoor zal het zitmeubel straks overal hetzelfde aanvoelen en oogt de zitspiegel nagenoeg gelijk. De stof of het leer werken dan namelijk samen met de vulling.

Hoe zit het met plooivorming?

De ontstane plooivorming is inherent aan de gekozen stof of leersoort en ontstaat altijd op het moment van gebruik. Gelukkig treedt de stabiliteit op na het inzitten en zal tot het einde van de levensduur vaak dezelfde optiek laten zien. Desondanks kan het overmatig plooien van stof of leder, na het in zitten van het zitmeubel, een geldige reden voor een service aanvraag en vallen dus onder de garantie. De tabellen voor het meten van overmatige plooivorming zijn in de wet vastgelegd.

Accu garantie bij relaxfuncties

Relaxen met een elektrische functie in banken of fauteuils is tegenwoordig ook draadloos mogelijk. Met een accu heb je overdag geen rondslingerende draden. Opladen kan je periodiek afhandelen. Heel belangrijk bij het gebruik van een accu is het moment van opladen. De accu moet leeg zijn, om hem daarna volledig op te laden. Is de accu vol, dan dient de stekker uit het stopcontact gehaald te worden. Doe je dit niet op de juiste manier, dan is de levensduur van je accu korter. Daarom gelden voor accu’s een garantieperiode van een jaar. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat het moeilijk te controleren valt of er wel op de juiste manier met de accu is omgesprongen.

meubel garantie

Het verkleuren van stof, leder of hout

Stof heeft door verschillende grondstoffen in de samenstelling meer of minder kans op verkleuren. Heb je gekozen voor een stof dat voor een groot gedeelte bestaat uit katoen of linnen? Dan is het belangrijk om te kijken naar je zonwering. Leder heeft bij afgedekt en semi aniline een beschermlaag. Maar de geschuurde en de vol aniline lederen hebben dat niet. Gelukkig is het verkleuren van vol aniline leder weer goed te herstellen.

Zonlicht kan je stof, leder, of hout verkleuren

Hout verkleurt altijd. Tegenwoordig kiezen wij massaal voor hard wax en geolied hout, maar ook matte lakken kunnen verkleuren. Zelf vind ik dat de charme van de natuurlijke eigenschappen van echt hout. Natuurlijk kan je door middel van schuren en het opnieuw aanbrengen van de gekozen beschermlaag deze originele kleur weer redelijk herstellen.

Verkleuring valt niet altijd onder garantie

Verkleuren van materiaal valt niet altijd binnen je meubel garantie. Je hebt hier zelf ook een onderzoeksplicht in namelijk. Waarom koos je voor deze stof of leersoort? Heb je wel geluisterd naar de uitleg van de verkoper en doorgevraagd naar de specifieke eigenschappen?  

Soms kan je verkleuren ook voor lief aan nemen. Immers, een zonnetje in huis is erg fijn. Het brengt vrolijkheid en zorgt voor mooi licht in huis. Wie wil dat nou niet?

Beeld: House of Dutchz, Design on Stock, IN.HOUSE, Hülsta
Tekst: Conny Gruijters


Conny Gruijters

Master of Interiordesign

Conny Gruijters is als creative designer en inkoper al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de inspirerende afdelingen bij De Ruijtermeubel.