Klantbeoordelingen★★★★★★★★★★8,4 van 10592 beoordelingen
Feedback Company

op basis van 12000 m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies kinderspeelruimte

Leestijd: 3 minuten

Wooninspiratie

Conny Gruijters

Conny Gruijters

Conny Gruijters werkt als inkoper en interieurdesigner bij de Ruijtermeubel. Ze heeft een grote passie voor wonen en een creatieve kijk op het interieur.

Kleuren: hoe nemen wij die waar en is dat voor iedereen gelijk?

Over kleuren valt niet te twisten: rood is rood en blauw is blauw, zoveel is duidelijk. Maar onze perceptie van kleur varieert op basis van de naastgelegen kleuren. En ook de afstand, oppervlaktestructuur en de grootte van het oppervlak hebben invloed op onze waarneming van kleur.

Wanneer je bijvoorbeeld een stof- of leerkleur zou kiezen voor je toekomstige fauteuil of bank, dan kan de gekozen kleur in de winkel anders overkomen dan bij levering van de bank in je woning. Dit heeft te maken met de ligging van je woonruimte, de aanwezige gordijnen of bijvoorbeeld je vloer.

Noorderlicht is veel kouder dan licht wat van het zonlicht uit het zuiden je kamer binnenkomt. Daarom is het belangrijk om de stof- of leerstaal even bij het raam te bekijken. Zijn de kleuren zowel bij daglicht als kunstlicht mooi, dan ben je al voor 90% op de juiste weg. De laatste 10% is afhankelijk van de lichtinval en overige aanwezige kleuren in je woonruimte. Maar ook hoe je persoonlijke kleurbeleving is.

foto kleur verrast
foto kubus in kleur

Deze bovenstaande foto’s laten zien dat de kleurblokjes met nummer 1 en 2 op het eerste gezicht en zonder de invloed van andere kleuren hetzelfde lijken.
Haal je echter de witte omgeving weg zoals op foto nummer 2, dan zijn het toch twee verschillende kleuren. Kleur wordt in de hersenen gemaakt en daarom nemen wij deze op detailniveau verschillend waar.

De betekenis van kleuren

Kleuren kunnen ook een betekenis hebben. Zo is zwart de donkerste kleur die er is. Het is een kleur en geen kleurtint. In de mode is zwart een aanduiding voor feestelijkheid, rijkdom en waardigheid.
De kleur blauw staat weer voor koelheid. Het laat een ruimte groter lijken, omdat deze optisch wijkt.
De kleur rood is in ons reptielenbrein (het oudste gedeelte van het menselijk brein) bedoeld om te waarschuwen voor gevaar. Maar rood is natuurlijk ook de kleur van de liefde.

foto hart met touw kleuren

De kleur groen staat voor rust. En dat komt goed uit, want groen is in de wereld van wonen en meubels nog steeds actueel. Er zijn zoveel tinten groen dat je vast een kleur vindt, die mooi in jouw interieur past. 

veel tinten schilderij kleuren

Kleur is persoonlijk durven

In ieder geval blijft kleurgebruik in je interieur altijd een uitdaging. Het is persoonlijk. Het is sfeerbepalend. Het is stijlbepalend. Het is tijdbepalend. De huidige mooie combinaties, die zowel in de harde tonen als in de pastel/poedertinten worden getoond, zijn verrassend en eigenlijk allemaal toe te passen bij de verschillende woonstijlen. Laat je informeren door een stylist of kleurspecialist, blijf bij jezelf of wees ondernemend. Wanneer je kleuren aan de wanden toevoegt en het bevalt toch niet, is overschilderen tenslotte het ergste wat je kan gebeuren. Toch?

kleuren is durven foto

Tekst: inkoper/styliste Conny Gruijters
Beeldmateriaal: Conny Gruijters, Pixabay en Unsplash