Leestijd: 5 minuten

Wooninspiratie

Conny Gruijters

Conny Gruijters

Conny Gruijters werkt als inkoper en interieurdesigner bij de Ruijtermeubel. Ze heeft een grote passie voor wonen en een creatieve kijk op het interieur.

Foto: Mobitec Mood

Dit blog is onderdeel van een serie van The Real Styleguide. Net als de andere blogs in deze serie, wordt in deze blog een restaurant met een meubelmerk gekoppeld. Zowel de merken als de samenwerkende horeca vinden het een leuk initiatief. Deze keer werken Mobitec uit België en Chateaubriand uit Heemstede samen. Dat heeft onder andere te maken met de zoektocht naar een filmpje over het maken van echte gehaktballen door één van de 5 meesterslagers van Nederland: Johan van Uden. Deze gehaktballen zijn de eerste link met Mobitec en Chateaubriand. De tweede link tussen deze bedrijven is de passie voor het maken van producten met de beste grondstoffen voor de perfecte afwerking en vormgeving of, ingeval van Chateaubriand, de smaak.

Foto: Mobitec tafel Eclipse

Gehaktballen à la Mobitec

Jong of oud, groot of klein: iedereen lust wel een gehaktbal. Zeker in België. Daar kunnen de balletjes overal bij. In tomatensaus. Tussen een broodje of in de soep. Gevuld met kaas of ondergedompeld in een sausje. Gefrituurd of Gestoomd. Gehaktballen zijn er namelijk voor iedereen en voor elke gelegenheid. Net zoals de hyper personaliseerbare stoelen en tafels van Mobitec.

Heb je jouw tafels en stoelen graag à la point zodat het helemaal op maat is gemaakt, met 100% aandacht voor jouw voorkeuren? Laat dat nu net hoog op Mobitec’s menukaart staan. Zo heeft het merk niets in stock. De ateliers maken elke tafel, stoel, zetel of kruk à la carte. Jij kiest, zij draaien.

Net als bij het maken van balletjes, is het inrichten van een interieur een spel van trial and error. Gelukkig heeft Mobitec een online intuïtieve configurator. Hier kan je naar hartenlust spelen met kleuren en materialen om zo stap voor stap een tafel of stoel samen te stellen, precies zoals jij die wilt. Het unieke resultaat kun je bovendien meteen bekijken in 3D.

Ook binnenin laten de designers niets aan het toeval over. Zo zijn ze bijzonder kieskeurig over de kwaliteit van de grondstoffen en hun impact op het milieu. Al het hout is afkomstig van duurzaam beheerde Europese bossen. Bovendien gebruikt Mobitec enkel lijm en vernis zonder schadelijke oplosmiddelen en kijkt het merk nauw toe op de kwaliteit van het schuim voor de zittingen en armleuningen. Verder staat Mobitec zelf in voor elke stap van het productieproces: vanaf het ontwerp over de selectie en aanschaf van de grondstoffen tot de uiteindelijke productie en levering.

Balletjes rollen

Hoe je het perfecte balletje rolt? Dat legt het Belgische interieurlabel je graag uit: “Ga voor gemengd gehakt: smeuïg en smaakvol. Gehakt binden doe je met een losgeklopt eitje en wat broodkruim, paneermeel of panko. Breng dit daarna op smaak met een beetje zout, peper en (bij voorkeur verse) groene kruiden zoals peterselie, rozemarijn, tijm, bieslook… Rollen baart kunst. Maak je handen nat voor je eraan begint. Zo blijft het vlees niet aan je handen plakken. Gebruik eventueel een ijsschep als hulpje om ballen van dezelfde grootte te krijgen. Kook de balletjes daarna kort in vleesbouillon en bak ze aan in de pan. Zo zijn ze tegelijkertijd gaar vanbinnen én krokant vanbuiten.”

Recept Luikse balletjes

Heb je zin gekregen om zelf de balletjes aan het rollen te brengen? Mobitec deelt graag zijn favoriete gehaktballen recept: Luikse gehaktballen in een dikke zoetzure saus op basis van azijn en Luikse siroop. Met frietjes of liever met puree? Aan jou de keuze!

Foto: Mobitec Moods

Voor de Luikse saus

 • 15 g boter
 •  2 uien
 •  6 eetlepels donkerbruine suiker
 •  50 ml rode wijnazijn
 • 7,5 dl runderbouillon
 •  4 eetlepels Luikse siroop
 •  2 kruidnagels / 2 jeneverbessen
 •  2 blaadjes laurier
 •  Peper en zout
 •  75 g donkere rozijnen
 • Maiszetmeel
 • Fijngehakte peterselie

Luikse gehaktballen voor 4 personen

 • 4 vierkante sneden wit of licht grof brood
 •  4 eetlepels melk
 •  1 ei
 • 600 g gemengd gehakt
 • Nootmuskaat
 •  15 g boter
 • Peper en zout

Snipper voor de Luikse saus de ui fijn en stoof deze glazig in de boter. Voeg de suiker toe en laat deze smelten en even opkoken. Blus dit voorzichtig met de azijn en overgiet met de runderbouillon. Voeg daarna de Luikse siroop toe, samen met de kruiden en rozijnen. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten sudderen zonder deksel, zodat dat de saus wat inkookt en een heldere kleur krijgt. Roer wat maïszetmeel los in enkele lepels koud water en bind er al roerend de saus mee. Laat de saus daarna nog 1 minuut doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Maak ondertussen de balletjes door het brood te weken in de melk en fijn te prakken met een vork. Meng dit samen met het ei onder het gehakt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vorm er middelgrote balletjes van en bak ze langs alle kanten goudbruin in de boter. Leg de balletjes in de saus en werk af met peterselie.

Dit gerecht is lekker met appelmoes, een frisse salade en gekookte aardappelen. Of met frietjes. Jij kiest!

Chateaubriand.

De huidige eigenaren van Chateaubriand houden de traditie en het gevoel voor kwaliteit van oprichter Eijmert Tekens in eren. In de slagerswinkel in Heemstede wordt dit bewaakt meesterslager Johan van Uden. Slager Dirk Huisman en Adele Tekens, dochter van Eijmert en één van de weinige vrouwelijke topslagers, leveren dagelijks vanuit de groothandel in Amsterdam al jaren aan vele gerenommeerde horecabedrijven en voor consumenten en van buurtcafé tot sterrenrestaurant die, net als Chateaubriand, altijd op zoek zijn naar topkwaliteit en met minder geen genoegen nemen.

De producten van Chateaubriand zijn voor iedereen bereikbaar. In Heemstede is de speciaalzaak uitgegroeid met een breed assortiment. Niet alleen het allermooiste vlees, maar ook kant en klare maaltijden gaan dagelijks over de toonbank.

Chateaubriand kijkt ook naar de toekomst en is continu bezig het productaanbod te verbreden, te verbeteren en te vernieuwen. Het bedrijf wil een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken en alles voor een redelijke en eerlijke prijs. Door de kennis en inspiratie van de werknemers kunnen klanten altijd vertrouwen op een goed advies. Als klant voel je je hier altijd welkom door de gastvrije ontvangst.

Video: bekijk de masterclass: de slagersgehaktbal van Johan van Uden.

Waarom Mobitec en Chateaubriand

Beide zijn trots op hun hoogwaardige producten die voor iedereen bereikbaar zijn. Het eindproduct is een samenspel van ontwikkeling, het zoeken naar de juiste grondstoffen en de trots op de in het bedrijf aanwezige kennis. Deze kennis resulteert in hoogwaardige eindproducten met als apotheose een genot voor je smaakpapillen en leefgenot!

Tekst: Conny Gruijters
Afbeeldingen: Mobitec, ChateaubriandConny Gruijters

Master of Interiordesign

Conny Gruijters is als creative designer en inkoper al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de inspirerende afdelingen bij De Ruijtermeubel.