.

Leestijd: 3 minuten

Wooninspiratie

Conny Gruijters

Conny Gruijters werkt als inkoper en interieurdesigner bij de Ruijtermeubel. Ze heeft een grote passie voor wonen en een creatieve kijk op het interieur.

Als leek kan het onderscheiden van de verschillende leersoorten heel lastig zijn. Hoe weet je bijvoorbeeld of je de juiste keuze in kwaliteit maakt en kan je die kwaliteitsverschillen als niet-deskundige bovendien herkennen?
Het antwoord is eigenlijk: nee! Maar ik wil je toch graag met enkele bruikbare tips over het leer een eind op weg helpen naar de juiste keuze, bijvoorbeeld voor bij kiezen van een leren bank.

Vertrouwen en de juiste vragen

Het belangrijkste is natuurlijk naar een meubelzaak te gaan, die voor jou betrouwbaar aanvoelt. Vervolgens is het noodzakelijk dat de verkoper de juiste vragen aan je stelt en hierop een vrijblijvend advies geeft. Met dit advies en kennis van je persoonlijke voorkeur en wensen kun je de juiste leersoort kiezen.

Wanneer mag leer leer heten?

Ik zet een aantal feiten en benamingen voor je op een rij:

  • Het predicaat leer mag al gebruikt worden als er 35% leervezel in het materiaal is gebruikt.
  • PU (Polyurethaan) leder heeft niets met leer van doen. Polyurethaan is een kunststof en dus een kunstmatig alternatief voor leder.
  • Microleder valt niet onder leer, maar onder de luxe stoffen. Het bestaat uit een stoffen bovenlaag met een onderkant van leren vezels of splithuid.

Echte leersoorten:

  • Splitleder is een onderhuid, die door een mechanisch proces in glad leer of suède leer kan worden omgevormd. Dit leder is net wat minder van kwaliteit omdat de vezels van de huid diep liggen, waardoor het leder zwakker is.
  • Gepigmenteerd leder is een gladde ledersoort, dat is bewerkt met dekkende pigmenten. Deze soort kan weer worden onderverdeeld in gecorrigeerd gepigmenteerd geprent leder en gepigmenteerd geprent leder.
  • Semi aniline leder is een mooie zachte leersoort met een transparante of licht gepigmenteerde finish.

Alle hierboven genoemde leersoorten zijn lichtresistent en gebruiksvriendelijk.

  • De zachtste leersoort is vol-aniline leder. Deze soort voelt heerlijk zacht en warm aan en verandert in Nubuck leder, zodra het aan de bovenzijde is geschuurd. 


Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij het leer van echte runderhuiden uit Scandinavië, Europa en Noord-Amerika. En ook buffelhuiden uit de Balkanlanden en Italië. Van deze huiden wordt de bovenlaag gebruikt. Ze zijn het meest kwetsbaar, maar ook het meest kostbaar. En vooral heel mooi!

Beschermen en behandelen voor behoud

bank in leer


De onbeschermde leersoorten die je momenteel veel op meubels tegenkomt, hebben geen UV filter en zijn hierdoor dus kwetsbaar voor alle soorten licht. Het gevolg hiervan is, dat de kleur kan vervagen. Bovendien is het belangrijk het leer met een speciale crème in te smeren, om het zodoende te beschermen tegen het morsen van eten en drinken. Natuurlijk kun je verkleurd leder, mits met dichte poriën, met een aniline weer op de juiste kleur brengen. En ook verschillende etensvlekken en dat ongelukje met je glas rode glas wijn kunnen redelijk worden hersteld.

Een vetvlek kun je proberen te verwijderen met een lederontvetter. Wanneer het recente vlekken zijn, kun je dit eenvoudig zelf doen. Zijn het echter hardnekkige vlekken of zit de vlek al wat langer in het materiaal, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. 

Beschermen met een crème is dus sowieso het sleutelwoord, om dergelijke vlekken te voorkomen en je leder mooi te houden. Bij de geschuurde leersoorten is beschermen door middel van inspuiten erg belangrijk. Helaas valt aan verkleuring door het ontbreken van het UV filter niet veel te doen. 


Maar als je dankzij mijn uitleg het prachtige en echte leder kiest, dan kan je je geen mooiere bekledingssoort wensen. Het verouderen van het leder, de mooie ontstane patina, de kleurnuance, de natuurlijke plooivorming; dit uiterlijk krijg je alleen bij het onbehandelde leder. Leer brengt leven in je interieur!
Ga je na het lezen van mijn tips voor leer? De deskundige adviseurs van De Ruijtermeubel helpen je graag uitgebreid bij het kiezen van de ledersoort, die het beste bij jou past.

Bronnen
Tekst: Conny Gruijters
Beeldmateriaal: House of Dutchz.

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862