.

Leestijd: 3 minuten

Wooninspiratie

Conny Gruijters

Conny Gruijters werkt als inkoper en interieurdesigner bij de Ruijtermeubel. Ze heeft een grote passie voor wonen en een creatieve kijk op het interieur.

Volgens mij zijn wij ons allen steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet. We willen wel graag verduurzamen, maar het lastige hiervan zijn de financiële gevolgen op ons inkomen, omdat wij niks aan overvloed willen inleveren. In de industrie is wel een revolutie gaande. Diverse fabrikanten zijn al bezig hun producten te verduurzamen.

Alternatieve grondstoffen voor duurzaam wonen

We staan er misschien niet bij stil, maar onze geliefde spijkerbroek was lang het meest vervuilende kledingstuk om te produceren. De chemicaliën die worden gebruikt om een ‘used look’ te krijgen en de vele wassingen zijn inmiddels vervangen door innovatieve middelen, waardoor de belasting op onze planeet minder wordt. Andere bedrijven maken op hun beurt weer gebruik van afgedankte spijkerbroeken, die door het toevoegen van een biologisch bindmiddel zijn te vervormen tot een stevig materiaal. Van dit materiaal maken zij bijvoorbeeld eetkamerstoelen zoals hieronder afgebeeld.

Planqproduct.com stoelen van gerecyclede spijkerbroeken

Van plastic fles naar vergadertafel

Een ander mooi voorbeeld is de samenwerking van meubelfabrikant Vepa met de organisatie Plastic Whale, dat zijn grondstoffen haalt uit de wateren van Amsterdam en Rotterdam. Van inmiddels ruim 150.000 opgeviste PET-flessen vormt het bedrijf door middel van een procedé plastic om tot vilt. Hiervan maken zij lampen, akoestische wandpanelen en meubels.

Eikenbomen hebben 120 tot 140 jaar nodig om te groeien

In het kader van duurzaam wonen zoekt de meubelindustrie inmiddels ook alternatieven voor het populaire eiken. Eikenbomen hebben maar liefst 120 tot 140 jaar nodig om te groeien, voordat zij geschikt zijn voor de productie van meubels. Beukenhout daarentegen heeft ‘slechts’ 80 tot 100 jaar nodig. Soms doen wij neerbuigend over houtfineer. Maar bedenk dat fineer veel minder werkt op de vochtigheidsgraad in je woning. Ook is er door het gebruik van houtfineer minder houtkap nodig. Een boom waarvan heel dunne plakjes fineer worden gezaagd, is namelijk vele malen duurzamer. Licht hout is in opkomst als alternatief voor eikenhout. In Scandinavië loopt men voorop met duurzaam wonen. Daar wordt ook veel esdoorn en beukenhout in interieurs gebruikt.

Duurzaam wonen heeft de toekomst

Op de woonbeurzen zie je vele startups, die nadenken over de toekomst van onze planeet. Het lijkt, net als de ontwikkelingen in de auto-industrie, allemaal nog als een ver-van-mijn bed-show. Toch gaat de wetenschap heel hard door het gebruik van nieuwe technieken, die – wanneer meer toegepast – ook ongetwijfeld een beter prijskaartje zullen krijgen. Er is dus echt een toekomst voor duurzaam wonen!

Onze planeet, hoelang voldoet hij nog aan onze behoeftes

Bezoek ons

Spaarneweg 24
2142 EN Cruquius
T: 023 5481000
KvK: 34078862