12000m2 wooninspiratie Gratis parkeren Interieuradvies Restaurant 8.3/10 op basis van 610 reviews

Leestijd: 3 minuten

Wooninspiratie

Conny Gruijters

Conny Gruijters

Conny Gruijters werkt als inkoper en interieurdesigner bij de Ruijtermeubel. Ze heeft een grote passie voor wonen en een creatieve kijk op het interieur.

Japans interieur was en is nog steeds een inspiratiebron voor verschillende architecten. Frank Lloyd Wright (1867-1959) heeft zich bijvoorbeeld laten beïnvloeden door de Japanse architectuur. Zo viel zijn oog op de ruimte, stilte en leegte van een interieur, waarbij strakke lijnen en neutrale kleuren centraal staan. Wright ontwierp, met dit beeld in zijn hoofd, de lobby in het Imperial Hotel in Tokio. Hoewel het in 1968 gerenoveerd is, zijn veel innovatieve ontwerpen van hem bewaard gebleven.

Japans interieur als inspiratie voor interieurtrends

Wabi Sabi: waardering krijgen voor wat je al hebt

De trend Wabi Sabi is een stroming welke zich lastig laat samenvatten. Het komt erop neer dat, wanneer je loslaat dat alles perfect moet zijn, je de schoonheid ziet van je huidige leven. Pas dan kan je de waardering krijgen voor wat je al bezit.

Wabi Sabi is in het interieur op verschillende manieren te zien. Je kan de trend herkennen aan zijn asymmetrie en eenvoud. Maar ook aan de roestlaag die ontstaan is bij gebruikte voorwerpen en zichtbare slijtage van meubelen die authenticiteit benadrukken. Natuurlijk wordt het oud zijn gemaakt, anders is het niet betaalbaar voor iedereen. Dit is overigens maar een klein deel van Wabi Sabi.

De meubels uit de Tuareg serie hebben zo’n verweerde look die past in de Wabi Sabi trend

Japanse interieurtrends in woonaccessoires

In aardewerken accessoires ziet men goudkleurige verbindingen. Deze oude techniek wordt Kintsugi genoemd en is het lijmen van gebroken porselein met keramisch stopverf en synthetisch goudpoeder.

Wat ook populair is, zijn de lampen die geïnspireerd zijn door bamboe lampions. Zowel het merk Light and Living als HK Living hebben lampen die geïnspireerd zijn op de Japanse cultuur.

Hanglampen geïnspireerd op lampions van bamboe

Japans interieur – behang

Ook in de collecties van behangleveranciers komt het Japanse thema terug. Het symbool kraanvogel staat bekend als een geluksbrenger. Daar kunnen wij geen nee tegen zeggen. Wil je meer inspiratie opdoen over Japans interieur, met name Japans behang, neem dan een kijkje op deze blog.

Het behang Tokyo Blue komt overeen met de veelzijdige natuur en oude cultuur van Japan

Een groen Japans interieur met Shinrin-yoku

Een andere Japanse trend is Shinrin-yoku, wat baden in het bos betekent. Bij deze trend dompel je onder in een groen bad. Zoals iedereen weet, is de natuur een heilzame omgeving voor lichaam en geest. Maar is het ook goed om de natuur in huis te halen. Nu is de kleur groen al een poosje vertegenwoordigd in het interieur. Het gebruik van grote planten geven rust in je huis. Tevens zuiveren zij de lucht.

Bij Kek Amsterdam kan je bijvoorbeeld muurpanelen of behang kopen om een wand in de ruimte een marmerlook in het groen te geven. Het bos naar binnen halen kan ook met het behang of muurpaneel van Kek Amsterdam.

Fotobehang Kek Amsterdam

Tekst: Conny Gruijers
Beeld: Pixabay, d-Bodhi Urban, HK Living, Arte, Kek Amsterdam


Conny Gruijters

Master of Interiordesign

Conny Gruijters is als creative designer en inkoper al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de inspirerende afdelingen bij De Ruijtermeubel.