Leestijd: 4 minuten

Woontips

Lisa Voet

Lisa is interieurarchitect. Haar doel is om bewoners met hun woning te verbinden. Iedere woning is namelijk anders en er is niets zo persoonlijk als een interieur.

Er was een tijd dat je geen woonkamer binnen kon komen zonder dat er een grijze bank stond. Noem het veilig, noem het saai; maar grijs is nog steeds een populaire kleur en een goede keuze als het gaat om de kleur van je bank. Om alle fabels omtrent een grijze bank uit de wereld te helpen, geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom dé grijze bank.

Welke kleur muur past het mooiste bij een grijze bank?

Eigenlijk kunnen alle kleuren goed gecombineerd worden met een grijze bank. Wel zeg ik daar direct bij; hoe feller (veel pigment) de kleur is, des te soberder het grijs oogt. Met vergrijsde tinten creëer je meer harmonie, daarnaast zorgt het ook voor een mooi balans i.c.m. met een grijze bank. Tinten die het in veel interieurs goed doen is het vergrijsde groen en de blauw tonen. Maar ook de oudroze en zandtinten geven warmte aan het geheel. Wil je in de grijstinten blijven maar toch zorgen voor voldoende statement? Antraciet of zwart geeft power!

Blog Lisa grijze bank 1
Grijs op grijs, allesbehalve saai!

Bruin combineren met een grijze bank kan dat?

Een grijze bank zorgt voor een neutrale factor in huis. ‘Met een grijze bank kan je echt geen bruin combineren’, hoor ik vaak. Dit is niet altijd het geval! Of grijs en bruin gecombineerd kunnen worden ligt aan het verschil in toon en materiaal. Donkergrijs kan bijvoorbeeld prachtig met lichte zandtinten. En lichtgrijs kan daarentegen weer goed met iets donkerdere bruintinten. Speel met contrasten in materialen en structuur, zo kan alles!

Blog Lisa grijze bank 2
Claudi bewijst dat grijs en bruin prachtig te combineren zijn.

Welk materiaal is mooi voor op een grijze bank?

Wat de ‘beste’ keuze is wat betreft de bekleding van je bank, hangt af van je gezinssamenstelling, leefgewoontes en de positie van de bank. Heb je bijvoorbeeld een druk gezin en zijn er huisdieren? Dan is de sterkte van de stof juist erg belangrijk. Staat je bank dicht bij ramen en heb je de hele dag de zon in de kamer? Kies dan voor een hogere lichtechtheid van de stof. Een stof die momenteel erg populair is, is natuurlijk velours en dat is niet voor niets. Het geeft je bank niet alleen een chique uitstraling, velours is ook nog eens een hele sterke stof en bovendien verkleurd deze niet snel. Een super keuze dus! Meer weten over de grijze bank en wat mijn favorieten zijn? Bekijk dan deze blog

Blog Lisa grijze bank 3
Velours in een nieuw jasje is bijvoorbeeld de stof ‘Fusion’.
Grof en elegant tegelijk!

Welk vloerkleed past bij een grijze bank?

Bij het kiezen van een vloerkleed adviseer ik altijd om dit als laatste te doen. Zo kun je goed zien wat er nog ontbreekt in huis. Is het een bepaalde kleur? Een beetje meer pit of wil je juist wat meer rust creëren? Heb je al andere grijze elementen in je woonkamer? Dan kan een vloerkleed in een andere kleur juist een goed idee zijn. Is er behalve de grijze bank geen grijs in je interieur te vinden? Zorg dan voor een vloerkleed waar grijs (iets of veel) in is verwerkt. Dit zorgt voor meer verbinding en vormt daarnaast een geheel met alle meubels.

Blog Lisa grijze bank 4
Een stoere bank vraagt natuurlijk om een stoer kleed!

Hoeveel sierkussens op een grijze bank?

Veel kussens op de bank of slechts een paar, waar doe je goed aan? De keuze voor de hoeveelheid kussens is erg persoonlijk. Als uitgangspunt zeg ik meestal; 2 a 3 kussens per hoek, maar hou het aantal kussens oneven. Op  een rechte bank kun je 3 kussens links en bijvoorbeeld 2 (en een lekker plaid) rechts plaatsen. Gebruik nooit dezelfde kussens, maar vind een lekkere mix van kleuren, patronen en verschillende materialen. Begin met het samenstellen van een kussen met een print of patroon en vind hier passende kleuren bij. Uiteraard kleuren die je in je interieur hebt. Zo heb je, op een eenvoudige manier, een prachtig geheel.

Blog Lisa grijze bank 5
Combineer materialen, patronen en structuren,
zelfs als je voor één kleur wilt gaan.

Wat voor gordijnen passen er bij deze kleur bank?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, zijn er andere factoren van belang. Zo zijn de keuzes in vloer, overige kleuren in huis, ligging van de woning belangrijke factoren die meespelen. Vaak adviseer ik bij een in-between juist een tint lichter of donkerder dan de bank te kiezen. Ook hier is contrast in materiaal en dus kleur een perfect idee. Poedertinten of kleuren vanuit je interieur kunnen natuurlijk ook altijd!

Blog Lisa grijze bank 6
Een grijze bank met gordijnen in een aantal tinten lichter,
ook als het geen grijs is kan dit prachtig

Nog meer tips ontvangen?

Ben jij na het lezen van deze tips toe aan meer interieurinspiratie? Volg ons op Instagram, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bezoek vooral onze showroom voor 12.000 m2 aan wooninspiratie. Kun je wel wat interieuradvies gebruiken? Plan dan geheel vrijblijvend een afspraak in bij één van onze adviseurs.

Tekst: Lisa Voet
Afbeeldingen: Claudi, In.House, By.Boo, Henders en Hazel

Error in de.ruijtermeubel account. API error: Any of the pages_read_engagement, pages_manage_metadata, pages_read_user_content, pages_manage_ads, pages_show_list or pages_messaging permission(s) must be granted before impersonating a user's page.
Geen wooninspiratie meer mislopen

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief, zodat je geen mooie aanbiedingen, inspiratie, of tips misloopt